U Brčkom skraćen policijski sat, od 22.00 do 05.00 sati

7.5.2020. Na sjednici Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH danas je izmijenjena Naredba o zabrani kretanja osobama na području Brčko distrikta BiH te je izmjenom naredbe zabranjeno kretanje u vremenskom periodu od 22.00 do 5.00 sati.

Image for news

Od ove naredbe izuzimaju se svi zaposleni koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog korona virusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama. U skladu s ovom izmijenjena je i naredba o radnom vremenu te privredni subjekti mogu prilagoditi svoje radno vrijeme, s tim što moraju završiti s radom najkasnije sat vremena prije policijskog sata, odnosno do 21.00 sat.

Gradonačelnik Brčkog i komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Siniša Milić najavio je do kraja sedmice dalje ublažavanje mjera i naredbi koje su donesene s ciljem prevencije i zaštite od širenja virusa korona na području Distrikta.

„Pododjeljenje za javno zdravstvo zaduženo je da za sutrašnju sjednicu pripremi procedure rada i ponašanja za djelatnosti kojima će biti omogućen rad, kao i procjenu za donošenje odluke o skraćenju perioda izolacije na 14 dana“, rekao je Milić.

On je dodao da će najvjerovatnije biti predloženo da u ponedjeljak 11. maja s radom počnu ugostiteljski objekti, trgovine garderobom i frizerski saloni, dok bi naredne sedmice trebalo da bude donesena odluka i o uslovima za početak rada vrtića.

„S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, koja je rezultat dobrih preventivnih mjera i odgovornog ponašanja naših sugrađana, za očekivati je da će u narednim sedmicama doći do potpune normalizacije stanja, naravno, pod uslovom da nam se ne desi nešto nepredviđeno, i uz potrebu pridržavanja naloženih individualnih zaštitnih mjera“, rekao je Milić.