U Brčkom prezentovan Izvještaj o napretku BiH ka EU

11.10.2012. Predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini prezentovali su danas u Gradskoj vijećnici u Brčkom Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.
Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Vlade na čelu sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslavom Gavrićem i predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esadom Atićem.

Image for news

Šef Odjeljenja za ekonomske i evropske integracije u Delegaciji EU Jurgis Vilčinskas ocijenio je da je ostvaren veoma mali napredak u ostvarivanju političkih i ekonomskih kriterija te da je na regionalnom nivou Bosna i Hercegovina u trci za članstvo u Evropskoj uniji na posljednjem mjestu.

"Neophodna je bolja koordinacija donošenja odluka između različitih nivoa vlasti, usklađivanje zakonodavstva BiH sa EU, a važno je napraviti veliki iskorak ka dostizanju evropskih standarda posebno zbog ulaska Hrvatske u EU", rekao je Vilčinskas.

On je dodao da Brčko nije izuzetak u Bosni i Hercegovini te da je u cijeloj državi potrebno raditi na zaštiti ugroženih kategorija stanovništva kao što su djeca, žene i Romi.

"Najviše pažnje je potrebno posvetiti reformi pravosuđa i javne uprave koji moraju da budu jeftiniji i na usluzi građanima. Drago mi je što sam u razgovoru sa gradonačelnikom, njegovim saradnicima i predsjednikom Skupštine uočio spremnost da se intenzivno radi na rješavanju upravo ovih problema", zaključio je Vilčinskas.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić je rekao da će Vlada Brčko distrikta BiH izraditi akcioni plan za otklanjanje uočenih nedostataka.

"Brčko distrikt BiH je uglavnom posmatrač procesa na državnom nivou i nemamo veliku mogućnost uticanja na primjer u fiskalnom vijeću ili vijeću za IPA projekte. Nadam se da će Evropska unija prepoznati potrebu za aktivnijom ulogom Distrikta. Kao slabosti u našem gradu uočeno je gomilanje administracije koja je u nekim segmentima neučinkovita, a kao napredak proces reforme javne uprave te određena pitanja iz oblasti civilnog društva i ljudskih prava", zaključio je gradonačelnik Gavrić.