U Brčkom počela obuka o osnovama Evropske unije

1.1.2012. U organizaciji Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH, a uz podršku Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko distrikta BiH, u Omladinskom centru u Brčkom danas je započeo dvodnevni seminar službenika organa uprave i institucija o osnovama Evropske unije.

Image for news

Cilj ovog seminara, koji se realizuje uz pomoć Vlade Slovenije i Centra za evropske perspektive iz Ljubljane, jeste sticanje općih znanja u vezi s postojanjem i funkcionisanjem EU, a naredna faza će sadržavati specijalističke treninge iz različitih poglavlja u vezi s preuzimanjem zakonodavstva EU u legislativu Bosne i Hercegovine.

Šef Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko distrikta BiH Ilija Stojanović rekao je da se trenutno uspostavlja mehanizam koordinacije na državnom nivou koji podrazumijeva politički, ali i operativni nivo sa trideset pet radnih grupa koje će raditi na harmonizaciji propisa, oblasti transporta, energije, poljoprivrede i niz drugih.

"U svim tim radnim grupama potrebno je da učestvuju službenici iz različitih institucija i organa uprave iz Distrikta te upravo zbog toga Direkcija za evropske integracije provodi ovakve obuke. Pred Bosnom i Hercegovinom je veliki posao kada je u pitanju pridruživanje Evropskoj uniji, pogotovo jer je Izvještaj o napretku pokazao da do sada nismo radili dovoljno", zaključio je Stojanović.

Mersiha Resić iz Službe za promociju u Direkciji za evropske integracije istakla je da su svi predavači obučeni za ovakve vrste obuka koje su već održane u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru.

"Nadamo se da će polaznici steći znanja koja će moći primjenjivati na svojim radnim mjestima jer je upravo to cilj ove interaktivne obuke", dodala je Resićeva.