U Brčkom obilježena Međunarodna sedmica djeteta

4.10.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, šef Odjeljenja za obrazovanje Momčilo Poljić i šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje u Vladi Mara Matkić organizovali su danas u Gradskoj vijećnici, povodom Međunarodne sedmice djeteta, prijem za djecu iz petnaest osnovnih škola te predškolskih ustanova iz Brčkog.

Image for news

2013-10-04-Dan_djeteta-3

2013-10-04-Dan_djeteta-5

U neformalnom razgovoru učenici su iskoristili priliku da od gradonačelnika i resornog šefa Odjeljenja potraže odgovore na pitanja koja su aktuelna u njihovim školama, ali i da istaknu probleme i iskažu dobre strane svog školovanja.

"Jako lijepo sam se osjećao boraveći s njima uz vrlo zanimljiv razgovor i druženje. Postavili su puno inventivnih životnih pitanja, ali i onih praktične naravi po kojima ćemo zasigurno postupati i djelovati", naglasio je gradonačelnik Domić.

Pojedine učenike zanimalo je kada će dobiti novi školski objekat, zašto škola nema ogradu te kada će se riješiti problemi dvorane za održavanje tjelesnog odgoja, dok su se neki požalili na probleme prevoza. Bilo je riječi i o uslovima u kojima djeca pohađaju nastavu, recitovanja stihova, izraza zahvalnosti za prijem i svega što se dosad činilo.

2013-10-04-Dan_djeteta-4

2013-10-04-Dan_djeteta-2

2013-10-04-Dan_djeteta-7

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Momčilo Poljić istaknuo je da ukoliko se prate standardi koje je neophodno postići brčanske škole se mogu svrstati u one koje su u dobrom stanju a ima i onih koje su u relativno, pa čak i lošem stanju što se naročito odnosi na gradske škole.

"Stoga ćemo u  2014. godini nastojati da se opredijelimo za rekonstrukciju gradskih osnovnih i srednjih škola. S obzirom da obrazovanje u 21. stoljeću zahtijeva permanentnu tehniku i ulaganja u ljudske resurse, odnosno u humani kapital, nama je prvenstveno cilj da uredimo školske objekte, a onda nam preostaje ulaganje u kvalitet tehnike i osoblja", dodao je Poljić.

2013-10-04-Dan_djeteta-8

Gradonačelnik je na kraju s učenicima obišao i ostale dijelove Gradske vijećnice te je kazao kako vjeruje da će im ova posjeta ostati u sjećanju i svakako da se nada da će neko od njih kada poraste biti upravo i na mjestu gradonačelnika.

2013-10-04-Dan_djeteta-6

Učenici su gradonačelniku i šefu Odjeljenja uručili prigodne poklone, a neke od njih su i sami napravili.