U Brčkom dvije osobe pozitivne na koronavirus

23.3.2020. „Prema posljednjim informacijama u svezi s epidemiološkom situacijom na području Brčko distrikta BiH pod medicinskim nadzorom nalazi se 888 osoba, a na koronavirus je testirano ukupno 14 osoba. Jutros smo dobili podatke da su za dvije osobe testovi pozitivni i ovo je ujedno i prvih dvoje oboljelih od koronavirusa na prostoru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“, kazao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH i zapovjednik Kriznog stožera, na današnjoj konferenciji za medije.

Image for news

Prema njegovim riječima njihovo zdravstveno stanje je stabilno i radi se o mlađim osobama, rođenim 1989. i 1990. godine, a koje su boravile na Karibima i u Distrikt došle preko Francuske i Srbije. 

„Te se osobe od 18. ožujka nalaze u izolaciji i prema podatcima JZU ‚Zdravstvenog centra Brčko‘ njihovo zdravstveno stanje je stabilno i ne radi se o težoj kliničkoj slici koja bi zahtijevala bolničko liječenje. Radi se o dosta odgovornoj i savjesnoj obitelji. Riječ je o bračnom paru i prema njihovim tvrdnjama, koje se i provjeravaju, oni nisu imali kontakata. Treća osoba, koja ih je dovezla s graničnog prijelaza između BiH i Srbije, također se nalazi u izolaciji pod pretpostavkom da bi moglo biti riječi o koronavirusu. Ta osoba koja ih je dovezla je dan ranije pripremila zalihe hrane i prema njenoj vlastitoj tvrdnji nakon 18. ožujka nisu imali ikakve kontakte“, kazao je Milić dodajući da su poduzete i pojačane mjere na dezinfekciji stana i šire okoline. 

„Za sada je situacija pod kontrolom i nadam se da će tako i ostati“, istaknuo je gradonačelnik.

Anđa Nikolić, voditeljica Pododjela za javno zdravstvo u Vladi Brčko distrikta BiH, rekla je da su pozitivni rezultati nalaza očekivani i da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti zaražene osobe u Brčkom.

„Danas tijekom dana putem elektroničke pošte i službeno ćemo dobiti rezultate nalaza koji su nam jutros priopćeni telefonski. Ove dvije osobe su pod zdravstvenim nadzorom bile tijekom sveg ovog vremena, a imajući u vidu da ih je dovezla majka, ona je, također, u izolaciji te će i za nju biti urađeno testiranje. Napominjem, testiranje će biti urađeno za sve one za koje to bude potrebno da se uradi i proslijedit će se dalje na analizu“, kazala je Nikolić.

Gradonačelnik Siniša Milić je u obraćanju novinarima kazao da je u Distriktu na snazi niz mjera kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, ali da je moguće i poduzimanje drugih mjera. „Netko će reći da su te mjere drastičnije. One za nas nisu drastične, postoje bolje i najbolje mjere, dakle poduzimamo najbolje mjere da preveniramo pojavu koronavirusa. Kada je u pitanju poštovanje mjere policijskog sata, prvi je utisak da je građani poštuju“, dodao je Milić. 

On je istaknuo da će na prvoj narednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH donijeti i odgovarajuće mjere koje će se odnositi na ublažavanje stanja u kojem se nalaze gospodarstvenici, a koje je nastalo nakon što su uvedene mjere o zatvaranju pojedinih djelatnosti i ograničavanju radnog vremena. 

„Mislim da ćemo već sutra na izvanrednoj sjednici, koju ćemo održati putem linka, usvojiti određene zaključke i proslijediti ih Skupštini Brčko distrikta BiH“, kazao je Milić. 

On je naglasio da Vlada Brčko distrikta BiH poduzima sve kako bi se osigurala potrebnom opremom koja olakšava borbu s virusom i da ima dosta gospodarstvenika koji se javljaju da pomognu.

 

„Hvala svima koji se stavljaju na raspolaganje u borbi protiv koronavirusa. Ima dosta gospodarstvenika koji se javljaju i spremni su pomoći. Neki od njih već su pomogli u dostavljanju zaštitne opreme i drugih materijala. Također, pokrenuli smo i službene procedure za nabavu većih količina zaštitne opreme i to je sve u tijeku. Pripremamo se i za sljedeći korak, za nabavu respiratora“, kazao je Milić.