U brčanskoj Biblioteci otvoren Američki kutak

8.3.2011. Projekat Ambasade SAD-a u BiH pod nazivom „Američki kutak“ otvoren je u Biblioteci u Brčkom, a koji je kreiran s ciljem približavanja američke kulture stanovnicima ovog grada. Ovo je osmi po redu američki kutak u BiH, a otvoren je u okviru obilježavanja Dana Distrikta.

Image for news

2011-03-08-Otvaranje_Americkog_kutka2

Otvaranje američkog kutka u Brčkom za američku ambasadu predstavlja partnerstvo između SAD-a i Vlade Brčko distrikta, istakla je ataše za kulturu ambasade SAD-a u BiH Sanšajn Ajsen.

U svijetu ima oko 400 ovakvih kutaka i oni služe kao mjesto dijaloga, razmjene znanja i iskustava između Amerike i građana tih zemalja. Američki kutak ustvari predstavlja priliku za mlade ljude da upoznaju američku kulturu, istakla je Ajsenova. Ona je naglasila da će, osim knjiga i referentnog materijala, građanima biti dostupan internet i dodala da očekuje da će američke diplomate puno češće dolaziti u Brčko, da će se vršiti prezentacije na razne teme, dovoditi muzičari i drugi stručnjaci koji će obučavati mlade ljude.

Gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić je, pozdravljajući otvaranje ovog projekta, istakao da će Amarički kutak biti mjesto, gdje će mladi moći proširiti svoje znanje.

Ovakvi projekti do sada su otvoreni u osam gradova u BiH, u Mostaru, Sarajevu, Zenici, Doboju, Banja luci i Tuzli, a slijedi i otvaranje u Trebinju.