Svečano položen kamen temeljac za izgradnju STUDEN Business Center u Brčkom

7.3.2023. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je zajedno sa svojim zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, supervizorom za Brčko distrikt BiH Jonathanom Mennutijem, ambasadoricom Austrije u BiH Ulrike Hartmann i Ilijom Studen, predsjednikom Uprave STUDEN&Co Holding svečano položio kamen temeljac za izgradnju STUDEN Business Center u industrijskoj zoni (bivša baza McGovern) koji bi trebao zapošljavati oko hiljadu radnika.

Image for news

Gradonačelnik Esed Kadrić je kazao da je ovim činom ozvaničen početak izgradnje Biznis centra kao i izgradnje nove perspektive za Distrikt i građane koji žive u ovoj zajednici.

„Danas svjedočimo praktičnom ostvarenju rezultata rada i napora koje je Vlada Distrikta uložila. Zaista smo vrijedno administrativno radili kako bi stvorili pretpostavke da se počne s izgradnjom prve slobodne ekonomske zone u Distriktu u organizaciji kompanije STUDEN. Ovo je zona nove perspektive za Distrikt i građane koji žive u ovoj zajednici i ovo sada stvara novu paradigmu jednog uspješnog razvoja, jednog naprednog grada i zajednice koja će biti u mogućnosti da stvori dobre pretpostavke svojim građanima za kvalitetan život na ovim prostorima“, kazao je gradonačelnik Kadrić.

Zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić je naglasio da je polaganje kamena temeljca dokaz da administracija Distrikta ima mehanizme i instrumente da na vrijeme izda sve dozvole koje su potrebne za važan kapitalni projekt.

„Nadam da će ova privredna zona spriječiti odlazak ljudi, ali i omogućiti i povratak jednog dijela naših ljudi koji su već napustili ove krajeve jer prema najavama poslova i plata koje će biti ovdje trebali bi biti motivirajući čin za povratak onih koji su napustili ovu zajednicu“, kazao je Domić.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istakao je da je sve počelo 2019. godine kada je potpisan memorandumu o razumijevanja između Vlade Distrikta i STUDEN&Co Holding grupacije.

„Ovaj projekat mislim da će služiti kao pozivnica, odnosno poziv drugim investitorima da na tragu ove investicije dođu u Brčko i pokušaju da realizuju svoje poslovne ideje u saradnji s lokalnom administracijom. Sigurno je da ćemo se i kroz zakonodavnu aktivnost truditi da dalje doprinosimo stvaranju jednog dobrog poslovnog ambijenta“, kazao je Milić.

Supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti kazao je da ekonomski razvoj, rast privatnog sektora zajednički predstavljaju najbolje osnove za razvoj i izgradnju prosperitetne budućnosti i za ostanak građana u Brčko.

„Ovakva jedna poslovna zona uz projekte koji se odvijaju u oblasti saobraćaja, most, Luka, autoputevi, zajednički idu ka stvaranju boljeg okruženja za poslovanje. Također, i iskorijenjivanje korupcije doprinijet će i stvorit će se osnove za bolju i prosperitetnu budućnost za sve građane u Brčkom“, kazao je supervizor.

Predsjednik Uprave STUDEN&Co Holding Ilija Studen kazao je da je očekivati da će razvoj biti ubrzan u narednih tri do pet godina i da će se s drugim projektom započeti ove godine.

„Nadamo se da ćemo ovaj objekat otvoriti na jesen. Pretpostavke su da će ukupna investicija biti preko 250 miliona maraka. Planirano je oko hiljadu novih radnih mjesta, zavisno od kretanja i vrste poslova. U prvoj fazi radit ćemo na prehrambenoj industriji, također radit će se proizvodi iz drvne industrije kao i oprema za zdravstvenu zaštitu“, kazao je Studen.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann je naglasila da je Austrija najveći investitor u BiH.

„Brčko je blizu Evropske unije i s novom infrastrukturom i infrastrukturnim projektima kao i s ovim centrom mislim da će biti dobro za strane investitore, posebno za austrijske. Brčko može da bude dobar signal za čitavu BiH“, kazala je ambasadorica.

Nakon polaganja kamena temeljca održana je i prezentacija STUDEN Business Center.