Svečano otvorena manifestacija "Dani evropskog naslijeđa 2010"






20.5.2010. godine. U organizaciji Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu i Pododjeljenja za turizam, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH u zgradi Vijećnice svečano je otvorena manifestacija "Dani evropskog naslijeđa 2010" koja će trajati do 23. maja. Manifestacija je otpočela otvaranjem izložbe "Tradicionalni ribolov u BiH" Zemaljskog muzeja BiH, autora Samira Avdića iz Sarajeva. Proglašavajući Izložbu otvorenom gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić je rekao da za njega ovaj kulturni sadržaj ne predstavlja samo početak jedne manifestacije nego i početak saradnje sa Zemaljskim muzejom i izrazio očekivanje da će ta saradnja biti vrlo plodonosna i da će imati dugoročni karakter.

Image for news

2010-05-20-OtvoreniDaniEUNaslijedja-3

Prisutnima se obratila i Marica Filipović, zamjenik direktora Zemaljskog muzeja i ukratko upoznala goste o muzeju i izloženim ribolovnim eksponatima.

"Od osnivanja Zemaljskog muzeja u Sarajevu 1888. godine, kustosi su počeli sa istraživanjem na cijelom prostoru BiH  i prikupljali razne predmete koji su nam govorili na koji način su narodi živjeli u tom periodu. Predmete koje smo predstavili građanima distrikta govore da se stanovništvo BiH ovdje nalazilo kroz sve historijske vijekove, te pokazuju jedan kontinuitet naroda BiH koji se bavio ribolovom od prahistorijskog do savremenoga doba", kazala je Filipović.

2010-05-20-OtvoreniDaniEUNaslijedja-4

2010-05-20-OtvoreniDaniEUNaslijedja-2

Pored autora Samira Avdića, kustosa, na postavci je radio Borivoje Žuža, dipl. kipar i Damir Lazari, viši preparator za drvo i metal.

"Na izložbi je predstavljeno 54 eksponata kao što su harpuni, udice, mreže i drugi predmeti. Od toga 20 predmeta je iz arheološke, a ostatak iz etnološke zbirke Zemaljskog muzeja, što i predstavlja specifičnost ove izložbe. Najveći broj izloženih predmeta je sa lokaliteta Donje Doline koja se nalazi pored Bosanske Gradiške", kazao je Samir Avdić, autor izložbe.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.