Svečano obilježeno 55 godina postojanja Protestantske evanđeoske crkve u Brčkom

28.4.2012. U prostorijama Protestantske evanđeoske crkve obilježeno je 55 godina postojanja ove crkve u Brčkom. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esad Atić, poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH Mustafa Sinanagić te mnogobrojni pastori i vjernici iz BiH i drugih zemalja.

Image for news
Pastor Protestantske evanđeoske crkve u Brčkom Vukašin Vuković izrazio je zadovoljstvo što ova crkva traje već više od pola vijeka i istakao da je osnovna poruka svečanosti, ali i propovjedi Crkve, građenje mira, suživota i međusobne tolerancije.
druga_II
Gradonačelnik Miroslav Gavrić uputio je čestitke povodom ovog veoma značajnog jubileja i istakao da Vlada Brčko distrikta BiH podržava vjerske zajednice i međureligijsku saradnju te naveo da Brčko nastoji da bude multinacionalna sredina, otvorena za sve ideje, kulture i narode. Gradonačelnik Gavrić pohvalio je i zahvalio se Protestantskoj evanđeoskoj crkvi na svim humanim djelima i pomoći koju su proteklih godina ukazali onima kojima je potrebna.
treca_III
Poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH Mustafa Sinanagić izrazio je nadu da će ova crkva trajati i ubuduće i poželio da njihov uspješan rad, čiji je svjedok, kako je naveo, godinama bude koristan kao i do sada.
Prisutnima su se na svečanosti obratili i pastori iz Švedske, Francuske, Njemačke, Srbije, Hrvatske i BiH, predstavljen je historijat Protestantske evanđeoske crkve u Brčkom, a muzičkim djelom program su uljepšali „Trio Krstić“ iz Pančeva.