Suzbijanje bespravne sječe šuma

20.10.2010. - Na 72. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH donesen je zaključak da se organizuje sastanak svih relevantnih faktora koji bi mogli predložiti adekvatne mjere za suzbijanje bespravne sječe šuma u privatnom i u vlasništvu Brčko distrikta BiH, budući da je zabilježen porast ovih djela tokom ove u odnosu na prošlu godinu, te da ih prate druge neželjene posljedice. Gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić sazvao je sastanak i o ovoj temi raspravljao sa zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Pejom Mendešom, šeficom Inspektorata Senadom Garić i šefom Policije Brčko distrikta Goranom Lujićem.

Image for news
Dogovorili su da na prvom sastanku Koordinacionog tijela iznesu prijedlog da se hitno pristupi izmjenama Zakona o šumama i Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, koji tretiraju bespravnu sječu i pustošenje šuma. Izmjene bi se odnosile na kaznene mjere, koje su prema sadašnjim zakonskim rješenjima vrlo blage. Predloženo je da se znatno pooštre propisane zatvorske kazne za ovu vrstu prekršaja, odnosno krivičnih djela. Cilj ovih mjera jeste suzbijanje ovih pojava.

Zaključeno je da policija bude prisutna 24 sata na području Bukvika, Cerika, Boća i Boderišta, gdje su evidentne učestale i ponovljene krađe šuma, i u saradnji sa inspektorom za šume pooštriti kontrole i nadzor na ovim i drugim područjima distrikta da bi se pokušalo preventivno djelovanje.