U okviru posjete Brčko distriktu BiH ambasador Kraljevine Norveške u BiH izjavio da je Distrikt primjer za cijelu BiH: Supervizor za Brčko distrikt BiH poručio da Vlada treba nastaviti ovim tempom

29.1.2024. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić održali su sastanak sa supervizorom za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Jonathanom Mennutijem, ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH NJ. e. Olavom Reinertsenom, njegovom suprugom i članicom Odbora Poslovnog udruženja Norveška BiH (NBBA) Gry Reinertsen i njihovim saradnicima.

Image for news

Gradonačelnik Nišić kazao je da se Kraljevina Norveška pokazala kao veliki prijatelj Bosni i Hercegovini podsjećajući da je 1994. godine izgradila oko tri hiljade objekata te da se 2004. godine uključila u proces deminiranja prostora u BiH.

„U vrijeme velikih poplava isporučena je velika pomoć u obliku ogrjeva, čamaca i peći, a organizovano je i nekoliko projekata koji su se ticali pomirenja u Brčko distriktu BiH“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Gradonačelnik Nišić je naveo da se na sastanku, između ostalog, razgovaralo o saradnji na trgovinskom, privrednom i ekonomskom planu.

„Ustanovili smo da Bosna i Hercegovina i Brčko distrikta BiH mogu biti korektni partneri u ovoj saradnji, posebno kada se radi o energetskoj tranziciji i drvnoj i prerađivačkoj industriji. U početku je Bosna i Hercegovina bila mjesto humanitarne pomoći, a sada je ekonomski sazrela da bude partner u trgovini i u svim drugim oblastima“, poručio je gradonačelnik Nišić.

On je dodao da je ovo jedna od najznačajnijih posjeta Distriktu te najavio intenziviranje saradnje.

Supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da ambasadoru Reinertsenu pokaže potencijale Brčko distrikta BiH.

„Potencijal koji ima Brčko distrikt BiH zaista privlači kvalitetne međunarodne partnere. Ovo pokazuje da Vlada Brčko distrikta BiH treba da nastavi ovim tempom, kao i da nastavi provoditi daljnje aktivnosti u oblasti reformi. Mislim da nema potrebe posebno naglašavati da i Distrikt treba da ispuni svoje obaveze koje ima prema investitorima i prema međunarodnim partnerima i da na taj način pokaže i prikaže sebe kao jednog pouzdanog partnera. Ovo je još važnije, s obzirom na to da ulazimo uskoro u predizborni period i svi napori koji se sada budu poduzimali dat će rezultate, kako kratkoročno, tako i dugoročno”, istakao je supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Nj. e. Olav Reinertsen istakao je da Kraljevina Norveška i Bosna i Hercegovina imaju odlične prijateljske odnose zasnovane na povjerenju i prijateljstvu te da se to odnosi i na Distrikt. On je dodao da je prethodno održan sastanak i s predstavnicima poslovne zajednice te najavio da će njegova sljedeća posjeta biti u društvu norveških biznismena i investitora.

„Mislim da je ono što poslovna zajednica želi od reformi, to da se nova legislativa, posebno u području energetike što prije usvoji, što podržavam“, kazao je ambasador Reinertsen.

Ambasador je kazao da se na današnjem sastanku razgovaralo i o radu u administraciji i planovima za 2024. godinu.

„Postignuti koraci u reformama i ono što se radi u Distriktu može biti primjer za ostatak Bosne i Hercegovine. Mi ovdje vidimo zajednicu multietničkog karaktera, zajednicu koju želimo da vidimo u cijeloj Bosni i Hercegovini“, kazao je ambasador.

Nakon sastanka u Vijećnici, položen je i vijenac na Spomenik civilnim žrtvama rata u Brčko distriktu BiH, nakon čega je posjećeno i JP „Luka Brčko“. Direktor JP „Luka Brčko” Perica Josić istakao je da su sredstva za novu lučku dizalicu, nosivosti 27 tona, osigurana sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj te da se ovaj projekat nalazi u završnoj fazi.