Stručno-naučni skup „Naslijeđe (baština) Brčkog i okoline“ , 28 - 30. septembar 2013. godine, Brčko

POZIV ZA PRIJAVU

Stručno-naučni skup „Naslijeđe (baština) Brčkog i okoline“ održat će se od 28. do 30. septembra 2013. godine u Brčkom  u organizaciji Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Pododjeljenja za turizam, kulturu i sport Vlade Brčko distrikta BiH i suorganizaciju Muzeja Semberije iz Bijeljine i JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, Tuzla.

Jezici simpozija: bosanski, hrvatski, srpski i engleski.

Opća tema:

Naslijeđe (baština): Historijski tragovi i sadašnja praksa u očuvanju i zaštiti  kulturnog i prirodnog naslijeđa Brčko distrikta BiH i okoline.

Posebne teme:

1. Pokretno i nepokretno materijalno naslijeđe

2. Nematerijalno naslijeđe (usmene tradicije i izrazi uključujući i jezik kao nosioca nematerijalne kulturne baštine; izvođačke umjetnosti; društveni običaji, rituali, i svečani događaji; zanimanja i običaji koji se tiču prirode i svemira; vještine vezane za tradicionalne zanate)

3. Prirodno naslijeđe

4. Naslijeđe i turizam (vjerski, kulturno-manifestacioni, lovni, riječni i dr.)

5. Svjedoci vremena: ljudi, događaji i dokumenti značajni za historiju Brčkog i okoline.

RASPORED AKTIVNOSTI

a) Poziv za prijavu mart 2013. god.

b) Prijava učesnika i tema sa sažecima do 15. 8. 2013. godine. Tema sa sažetkom i 8 ključnih riječi na engleskom i bosanskom, srpskom ili hrvatskom jeziku treba da obuhvata najviše 300 riječi zajedno sa sljedećim podacima: ime autora, adresa, telefon, e-mail adresa i podaci o zaposlenju.

c) Lektorisane tekstove sa imenima lektora i recenzenata slati do 30. 8. 2013. godine na adresu:

dragica.panickasanski@bdcentral.net; dragicapanic.kasanski@gmail.com

Tekst mora biti izrađen u programu Microsoft Word for Windows i spremljen u obliku dokumenta DOC. Obim rada ne smije biti kraći od 5 niti duži od 8 stranica formata A4 sa standardnim marginama (lijeva – 3 cm, desna – 1,5 cm, gornja i donja – 2 cm.). Tekst mora biti pisan u fontu Times New Roman, veličina slova 14 pt, s proredom 1.5, a za novi red: 1.25 (1.27) cm. Reference štampati na dnu stranice u fontu Times New Roman, veličina slova 12 pt, s jednostrukim proredom i neprekidnim automatskim numerisanjem. Tekst treba da sadrži i popis korištene literature.

Programski odbor zadržava za sebe pravo koje će tekstove uvrstiti u zbornik radova.

Adresa Organizacionog odora:

Mladena Maglova 1

Pododjeljenje za turizam, sport i kulturu

Vlade Brčko distrikta BiH

Brčko distrikt BiH

Tel. 049/216-511, 065/825-300

 

dr. Dragica Panić Kašanski, izvršni sekretar skupa

dr. Aleksandar Đurić, član Organizacionog odbora