Sljedeće godine električna energija Distriktu iz Republike Srpske

19.12.2012. Brčko distrikt BiH u 2013. godini bit će snabdijevan električnom energijom iz Republike Srpske, pod istim uslovima kao i ove godine, istaknuto je na konferenciji za medije na kojoj su se obratili gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić i direktor JP "Komunalno Brčko" Admir Nuković.

Image for news

"Ministar energetike Republike Srpske potvrdio je da je Vlada Republike Srpske prihvatila našu molbu za isporuku električne energije u narednoj godini putem JP "Komunalno Brčko", istakao je Domić.

Gradonačelnik je dodao da je prvobitni prijedlog bio da se električna energija nabavlja šest mjeseci iz Republike Srpske, a šest mjeseci iz Federacije BiH u kojoj je cijena znatno veća.

"U tom slučaju morali bismo tražiti alternativne izvore sufinsiranja ili bi električna energija morala poskupjeti. Stoga, zahvaljujem Vladi Republike Srpske na razumijevanju", kazao je Domić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić istakao je da je jedan od prioriteta nove vlasti u Distriktu bio rješavanje pitanja snabdijevanja električnom energijom što je postignuto brzo i efikasno, na zadovoljstvo svih.

"Republika Srpska mogla je istu struju prodati za 4 miliona i 800 hiljada KM skuplje, ali je izašla u susret građanima Distrikta. Mi smo spremni za daljnju saradnju po drugim pitanjima s predstavnicima oba entiteta", dodao je Kojić.

Admir Nuković, direktor JP "Komunalno Brčko" podsjetio je da je pitanje snabdijevanja Brčko distrikta BiH električnom energijom riješeno 2009. godine odlukom visokog predstavnika na način da se postigne međusobni dogovor između elektroprivreda entiteta do kojeg nije došlo.

"Ovom odlukom predviđeno je da se, ukoliko do tog dogovora ne dođe, snabdijevanje vrši po 50% iz oba entiteta, što su dosta nepovoljniji uslovi za Brčko. Zbog toga smo o tome obavijestili Vladu i Skupštinu i zajedno riješili problem", dodao je Nuković.

On je naglasio da, ukoliko ne dođe do promjena cijena u Elektrodistribuciji Republike Srpske, neće biti ni poskupljenja struje za stanovnike Distrikta.