Skupština jednoglasno usvojila rebalans budžeta

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na nastavku 60. redovne sjenice usvojila je rebalans budžeta Brčko distrikta BiH za tekuću godinu u iznosu od 61.000.000 KM.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić kazao je da je zadovoljan činjenicom da je preraspodjela od 61 milion maraka dobila jednoglasnu podršku i zastupnika pozicije.

„Iskreno, tome sam se nadao s obzirom da je ovaj rebalans i socijalni i razvojni. Mi iz izvršne vlasti nastojat ćemo da implementiramo sve navedeno s ciljem ekonomskog jačanja Brčko distrikta BiH i boljih uslova života svih njegovih građana“, naglasio je Nišić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da je rebalans budžeta rezultat i temeljitog rada skupštinske Komisije za budžet.

„Plod je to dobrog rada skupštinske Komisije za budžet, koja je uz onaj osnovni tekst rebalansa izašla u susret najvećem broju zahtjeva koji su se pojavili na dvije javne rasprave sa građanima, ali i drugim potrebama koje su se pojavile u minula dva mjeseca koliko je rebalans bio na analizi pred zastupnicima“, kazao je Milić.

Rebalans je kvalitetno sačinjen i dodatna budžetska sredstva su, ističe predsjednik Komisije za budžet Skupštine Distrikta Srđan Blažić, sa naročitom senzibilnošću izdvajana u segmentu socijalne zaštite.

„Oko 11 miliona je usmjereno preko Odjeljenja za komunalne poslove u kapitalne infrastrukturne projekte, uz dodatnih dva miliona preko Ureda za upravljanje javnom imovinom. Svakako da su i dodatna sredstva od milion maraka za regresirano gorivo, kao i dodatna sredstva za ukupne podsticaje u poljoprivredi, a ono što mi se također čini važnim jeste da smo osigurali i milion maraka za direktne donacije sportskim klubovima u Distriktu, za čiju dodjelu će kriterije napraviti brčanska Skupština“, naglasio je Blažić.

Ukupna budžetska sredstva Brčko distrikta BiH za tekuću godinu, nakon rebalansa, iznose 460 miliona maraka, što omogućava finansiranje brojnih projekata i inicijativa koje su od vitalnog značaja za lokalnu zajednicu.