Šef Odjeljenja za obrazovanje Momčilo Poljić održao press konferenciju

31.7.2013. Momčilo Poljić, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, rekao je da, zbog nemogućnosti kontrole na Internacionalnom i Evropskom univerzitetu u Brčkom, od danas teče mjera zabrane rada koja će trajati do daljnjeg.

Image for news
„Odjeljenje je pokušalo izvršiti kontrolu na tri visokoškolske ustanove. Kontrolisali smo visoku školu „Empirica“ dok „Internacionalni“ i „Evropski univerzitet“ nisu dozvolili kontrolu zakonitosti rada. Pokušali smo sve što je u našoj moći, međutim, rezultata nije bilo te smo bili primorani da im zabranimo rad. Javnost i studenti trebaju znati da zabrana traje do daljnjeg i sve aktivnosti koje se budu provodile od danas su nezakonite“, istakao je Poljić.

On je dodao da zabrana rada ne prejudicira nikakvo rješenje te da će kontrola će biti obavljena na ovaj ili onaj način.

 „Pošto su demokratske mjere iscrpljene – sada idemo na mjere prisile. Policija je dobila obavještenje da nam asistira, a obavijestio sam i druge organe države kao što su SIPA, OSA i Tužilaštvo. Da li oni rade zakonito ili ne – to ne možemo reći, ali ovaj čin govori da se stalo iznad sistema i to neće proći“, istakao je Poljić i dodao da je danas uputio zahtjev Policiji od koje očekuje asistenciju.

“Ne mogu saopćiti mjere koje ćemo preduzeti u narednom periodu jer još ne znam kako će se stvari odvijati. Obećavam da će biti kontrolisane sve visokoškolske ustanove, bez izuzetka, diskriminacije ili favorizovanja jer tako nalažu zakon i zaključci Vlade i Skupštine Distrikta“, zaključio je Momčilo Poljić.