Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen u posjeti Distriktu

31.1.2013. Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen boravio je danas u zvaničnoj posjeti Distriktu gdje se sastao s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčkog – gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem, njegovim zamjenikom Esedom Kadrićem, glavnim koordinatorom Vlade Nenadom Kojićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđom Kojićem i zamjenikom predsjednika Skupštine Ademom Ribićem.

Image for news

Gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić istaknuo je da je cilj posjete šefa Delegacije EU u BiH upoznavanje s novim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te s prioritetima rada Vlade Brčko distrikta BiH.

"Usaglasili smo da su važni prioriteti koje smo već odredili borba protiv korupcije, reformiranje administracije i njena spremnost za izazove i zadatke u smislu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. To podrazumijeva usaglašavanje domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije te način angažovanja Distrikta pri apliciranju za projekte Evropske unije i njihovu implementaciju", istakao je gradonačelnik.

On je dodao da su prioriteti nove Vlade, između ostalog, i oživljavanje privrede, razvoj industrije, poljoprivrede i transporta te zaštita okoliša.

Gradonačelnik je zahvalio Evropskoj komisiji na trudu i angažavanju za pronalaženje rješenja za implementaciju sredstava koja su odobrena za izgradnju zgrade Policije u Brčkom oko čega su već usuglašeni stavovi kao i za interesovanje Evropske unije o aktuelnim dešavanjima u Distriktu putem Ureda u Brčkom.

2013-01-31-Posjeta_Sorensena2

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen naglasio je da je u Brčkom otvoreno predstavništvo Delegacije Evropske unije što ukazuje na značaj Distrikta kao i na spremnost Evropske unije za pomoć Brčkom i još intenzivniju koordinaciju.

"U okviru današnjeg boravka u Distriktu posjetit ćemo i kompaniju "Bimal", Centar za djecu s posebnim potrebama, Ekonomski fakultet, a sastat ćemo se i s privrednicima, što zapravo obuhvata sva pitanja i ciljne grupe koje smatramo bitnim za proces evropskih integracija", rekao je Sorensen.

On je izrazio spremnost Evropske unije za pomoć i saradnju sa Distriktom u smislu implementacije EU zakona kao i podršku za apliciranje i realizaciju evropskih projekata.