Sastanak sa predstavnicima udruženja proisteklih iz rata

5.12.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić razgovarao je sa predstavnicima dvanaest udruženja sa područja Brčko distrikta BiH koja su proistekla iz rata iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Image for news

Predstavnici boračkih, udruženja ratnih vojnih invalida, nestalih civila i porodica poginulih boraca iznijeli su na sastanku brojne probleme s kojima se susreće ova populacija.

Oni su u razgovoru s gradonačelnikom istakli problem nedorečenosti ili nepostojanje zakona iz ove oblasti, poteškoće u vezi s izgradnjom stambene zgrade za kolektivni smještaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Armije BiH i HVO-a te izrazili potrebu za  proglašenjem ovih udruženja od posebnog interesa u Brčko distriktu BiH.

Također su istaknuti problemi u vezi sa saradnjom sa Službom za boračko-invalidsku zaštitu te neadekvatan prostor u kojima rade pojedina udruženja.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić istakao je da je neophodno otkloniti birokratiju u administraciji i olakšati ostvarivanje prava ove populacije.

"Udruženja koja su proistekla iz rata su značajno doprinijela suživotu u Brčko distriktu BiH jer djeluju i nastupaju zajednički. Rješavanje njihovih brojnih problema zahtijevat će poseban angažman gradonačelnika i članova Vlade, a ja ću im zajedno sa svojim savjetnicima u Kabinetu pokušati olakšati ostvarivanje njihovih prava na način da će uvijek imati priliku u intenzivnoj komunikaciji sa nama iznijeti sve poteškoće s kojima se susreću", zaključio je gradonačelnik Domić.