Održan sastanak s predstavnicima preduzeća „EKOENERGIJA“ d. o. o. Brčko distrikt BiH: Distrikt ima potencijal za obnovljive izvore energije

4.1.2024. U prostorijama Vijećnice održan je sastanak s predstavnicima preduzeća „EKOENERGIJA“ d. o. o. Brčko distrikt BiH.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić, šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović i šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove Suvad Mašić održali su sastanak s predstavnicima preduzeća za proizvodnju električne energije „EKOENERGIJA“ d. o. o. Brčko distrikt BiH Omerom Delalićem, Sadikom Fatićem, Muhamedom Ramićem, Nedžadom Ramićem i Mustafom Nukovićem.

Tema sastanka je potencijalna investicija ovog preduzeća u svrhu izgradnje solarnih elektrana i proizvodnje električne energije u Brčko distriktu BiH.

Delalić je naglasio da Brčko distrikt BiH ima veliki potencijal za proizvodnju električne energije, koji podrazumijeva zemljište, sunčanu radijaciju i postojeću mrežu koja može apsorbirati 110 MW.

Nuković je istakao da ovo preduzeće ima svoje solarne elektrane i vrsne stručnjake u ovoj oblasti te da su svoje iskustvo spremni podijeliti u Distriktu.

Nišić i Domić su istakli da Distrikt nema elektroenergetski sektor te se ovim prijedlogom otvara mogućnost za vlastite izvore električne energije što je i intencija Evropske unije.