Sastanak s lovačkim udruženjima

27.12.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić, glavni koordinator Nenad Kojić i šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdet Šahović razgovarali su danas s predstavnicima šest lovačkih udruženja s područja Distrikta iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Image for news

"Razgovarano je o načinima kako bi se mogao riješiti problem lova u Brčkom i imali smo priliku da čujemo konkretne prijedloge lovačkih udruženja. Prvi korak je izraditi zakon o lovstvu Brčko distrikta BiH i zajednički smo odredili rok od 30 dana kada bi trebalo da imamo smjernice zakona. Znamo da je problem iz ove oblasti dugo prisutan u Brčkom i ne očekujemo da će se brzo riješiti, ali vjerujemo da ćemo otvorenim razgovorima i sugestijama doći do konačnog rješenja", zaključio je gradonačelnik Domić.

Momir Crnić, predsjednik Lovačkog udruženja "Fazan", rekao je da je o podjeli lovišta rano govoriti, ali i dodao da je neophodno da se ukine zabrana lova u Distriktu kako bi lovci mogli izaći na teren, kontrolisati lovokradice i uništavati štetočine. On je dodao da će udruženja uputiti smjernice za izradu zakona o lovstvu resornom odjeljenju Vlade Brčko distrikta BiH.

Ivo Nikolić, predsjednik Udruženja "Jarebica" iz Štrepaca, iznio je stav da je neophodno napraviti jedno lovište Brčko distrikta BiH na kojem će svi moći loviti.

"Naš prijedlog je da se uvrsti u zakon da postojeća udruženja koja su sada legalno registrovana budu sekcije pri novom jedinstvenom udruženju koje bi trebalo zaživjeti. To udruženje bi imalo svoja tijela,  predsjednika kao i lovočuvare", dodao je Nikolić.

Avdulah Karalić, predsjednik Lovačkog društva "Lane" iz Gornjeg Rahića, također je mišljenja da bi trebalo formirati savez koji bi upravljao jedinstvenim lovištem Brčko distrikta BiH.