Sastanak gradonačelnika i vozača saniteta povodom Međunarodnog dana vozača

15.1.2013. Vozači saniteta primarne i sekundarne zdravstvene zaštite Distrikta sastali su se danas s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem povodom Međunarodnog dana vozača.

Image for news

Vozači su ovom prilikom naveli probleme s kojima se susreću u radu te iznijeli određene zahtjeve koji bi poboljšali njihov status.

Kao najznačajnije zahtjeve istakli su povećanje plata, kasko osiguranje vozila te povećanje dnevnica koje su u budžetu prošle godine umanjene za 50 %, odnosno sa 25 KM na 12,5 KM.

Niko Lamešić, vozač saniteta, zahvalio je gradonačelniku što je pokazao interesovanje za probleme ove grupe zaposlenika. On je pojasnio da je plata od 598 KM, koliko imaju vozači saniteta, mala u odnosu na odgovornost koju nosi ovaj posao.

"Jedan od zahtjeva je i da se barem polovina vozila kasko osigura jer su vozači na putevima izloženi različitim neprilikama, a troškove kazni i saobraćajnih nesreća sami snosimo",  dodao je Lamešić.

Gradonačelnik Anto Domić čestitao je vozačima njihov dan i rekao je da će sa šeficom resornog odjeljenja proanalizirati sve zahtjeve vozača kako bi se popravio njihov status.

"Nova Vlada je zatekla nacrt budžeta koji smo odlučili proanalizirati i otkrili smo da ima mnogo stavki koje nisu unesene u budžet, a trebale bi. Istaknut je problem plata vozača, domara u školama i spremačica koje su najniže i pokušavamo postići konsenzus da primanja za te kategorije korigujemo, a da povećanje plata za druge službenike ostavimo za neku drugu priliku. Voljan sam da istrajemo u ovome jer to ovim ljudima mnogo znači", zaključio je gradonačelnik Domić.