Sastanak čelnika Vlade i Skupštine s privrednicima

22.1.2013. Čelnici Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH sastali su se danas u Gradskoj vijećnici s predstavnicima Udruženja poslodavaca i Privredne komore Brčko distrikta BiH gdje su finiširali određene odredbe memoranduma u kojem su razrađeni budući koraci zajedničke saradnje.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić najavio je za sljedeći utorak zajednički sastanak Vlade, Udruženja poslodavaca, Privrede komore, predsjednika Skupštine i skupštinskih komisija kada će biti potpisan spomenuti memorandum.

"Ovim memorandumom oformit ćemo radna tijela na čijem će čelu biti šefovi Vladinih odjeljenja koji će razraditi finansijske planove s ciljem rasterećenja privrede u zakonodavnom, administrativnom, podsticajnom i normativnom smislu. Na taj način bismo raspoloživa sredstva stavili u funkciju razvoja privrede kako bi socijalna situacija bila lakša za naše građane i kako bismo podstakli zapošljavanje stanovnika koji bi živjeli od svog rada", istakao je gradonačelnik Domić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH Ševal Suljkanović rekao je da je privrednicima potrebno pojednostavljenje procedura u postojećoj zakonskoj regulativi i administraciji te stvaranje sigurnosti i pravne zaštite za otvaranje novih preduzeća.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić naglasio je da u privredi Brčkog postoje mnogi problemi te izrazio nadu da će se nova zakonska rješenja, koja će otkloniti barijere u razvoju privrede Distrikta, uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

"Na taj način ćemo olakšati rad privrednika, a sve s ciljem otvaranja novih radnih mjesta", zaključio je Kojić.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Nenad Kojić, šefovi Vladinih odjeljenja za privredni razvoj, poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mustafa Nuković i Dževdet Šahović te šefica Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić.