Saradnja između bratskih gradova Sent Luisa i Brčkog dobija zamah

8.7.2010. godine. Nešto više od dvije godine od potpisivanja Sporazuma o bratimljenju Sent Luisa i Brčko distrikta BiH saradnja između dva grada dobija zamah, rekao je glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Belmir Agić, nakon sastanka sa prof. dr. Ibrahimom Vajzovićem, predsjednikom Upravnog odbora organizacije bratskih gradova Sent Luis-Brčko distrikt, u Kabinetu gradonačelnika dr. Dragana Pajića. Izmijenjene su zvanične posjete zvaničnika u oba grada u prethodne dvije godine i radilo se na kulturnoj, obrazovnoj i privrednoj saradnji, istakao je Agić i dodao da je gradonačelnik Brčko distrikta pozvan na jesen u SAD, gdje će se održati smotra 16 bratskih gradova Sent Luisa, među kojima su i Lion, Bolonja, Študgard, Senegal i Brčko.

Otvaranje kampa američkog Webster univerziteta u Brčkom je već izvjesno i ono će se desiti krajem ove ili početkom sljedeće godine, rekao je prof. dr. Ibrahim Vajzović. Ovaj čuveni američki univerzitet ima kampove u Japanu, Kini, Tajlandu, Austriji i Švicarskoj, a od sljedeće godine i u BiH sa sjedištem u Brčko distriktu, objasnio je Vajzović i dodao da će se na ovaj kamp u Brčkom moći upisati najviše 20 studenata na postdiplomske studije, a predavanja će biti isključivo na engleskom jeziku, što će određivati i predavače, koji će morati da budu vrsni stručnjaci sa iskustvom na poznatim svjetskim univerzitetima.

Što se tiče poslovne saradnje i preuzimanja projekata bosanskohercegovačkih firmi za ulaganje američkog kapitala na ovim prostorima, dr. Vajzović je istakao da je zainteresovanost američkih korporacija za bh. tržište u padu u odnosu na prošlu godinu jer je politički nestabilno područje. On je rekao da se odustalo od potencijala za ulaganje u BiH od oko 200 miliona dolara i sredstva i interes za projekte usmjereni su u druge zemlje. Ipak, svi predati projekti su razmatrani i u uži izbor su ušli projekti firmi iz Koraja i Donjeg Žabara, kao i Rudara iz Kladnja, Hepoka iz Mostara i prerada zlata iz Banjaluke, naglasio je Vajzović i izrazio nadu da će se bar neki od ovih projekata i realizovati, što bi predstavljalo veliki uspjeh i otvaranje vrata američkom kapitalu u Bosni i Hercegovini.