Saopćenje za javnost Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge

29.1.2020. Opasnost od pojave novog korona virusa u Bosni i Hercegovini smatra se niskom, ali se ne može u potpunosti isključiti.

Image for news

Nedavna potvrda da se bolest može prenositi s čovjeka na čovjeka povećala je strahove da se bolest može proširiti. Korona virusi su velika porodica virusa od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi kruže među životinjama. 

Korona virus može izazvati blage simptome slične gripu, ali i ozbiljnu formu bolesti. Postojeće hronične bolesti kao što su povišen krvni pritisak i druge kardiovaskularne bolesti, dijabetes, problemi sa jetrom i druga respiratorna oboljenja mogu češće dovesti do teških formi. 

Pododjeljenje za javno zdravstvo preporučuje primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prenosa akutnih respiratornih infekcija. 

Savjetuje se: 

  1. Izbjegavanje velikih skupova ljudi kako bi se spriječilo prenošenje infekcije kapljičnim putem;
  2. Korištenje zaštitne odjeće i specijalnih maski za zdravstvene radnike;
  3. Pojačati higijenske mjere (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje);
  4. Izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju;
  5. Izbjegavati bliski i nezaštićeni kontakt sa živim i uginulim životinjama;
  6. Često pranje ruku, posebno nakon kontakta s bolesnicima i njihovom okolinom;
  7. Termička obrada namirnica, posebno mesa;
  8. Ukoliko nije neophodno, odložiti putovanje, posebno u dijelove svijeta gdje su već registrirani oboljeli;
  9. Prije putovanja se savjetuje putnicima da od svog ljekara potraže dodatne informacije, jer neke zemlje, uzimajući u obzir lokalni kontekst, mogu prilagoditi preporuke SZO;
  10. Putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju koristiti jednokratne maramice prilikom kašljanja i kihanja;
  11. Putnici koji prije, u toku ili nakon putovanja iz oblasti gdje su registrovani oboljeli, razviju simptome (povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, otežano disanje) trebaju se javiti svom ljekaru i naglasiti gdje su putovali.