Saopćenje za javnost Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH

30.4.2020. Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj telefonskoj sjednici izmijenio je Naredbu koja se odnosi na mjere puštanja u rad privrednih subjekata u Brčko distriktu BiH kojom će u prvoj fazi, počevši od 4. maja 2020. godine, osim ranije navedenih moći da rade i prodavnice opreme i odjeće za novorođenčad i odjeće za djecu do šest godina, bez probavanja iste i uz strogo poštovanje epidemioloških mjera.

Image for news

Štab za zaštitu i spašavanje izmijenio je i Naredbu o zabrani okupljanja i zajedničkog kretanja na osnovu koje je i dalje na snazi zabranjeno okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više osoba na javnim mjestima i otvorenim i zatvorenim javnim površinama. Izuzetno od navedenog, dozvoljeno je okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više osoba ukoliko je neophodno da se izvrši:

  • službena radnja ili bilo koja radnja koju su osobe u skladu s propisima obavezne izvršiti
  • vjerski obred u vjerskim objektima, na grobljima i mezarjima
  • radnja koja se tradicionalno organizuje s ciljem obilježavanja značajnih datuma (ne odnosi se na obilježavanje 1. maja).

Pri dozvoljenom okupljanju i zajedničkom kretanju građani su dužni poštovati epidemiološke mjere, fizičku distancu od 2 m udaljenosti između osoba i nositi zaštitnu masku i zaštitne rukavice. Radi vršenja vjerskih obreda u vjerskim objektima, na grobljima i mezarjima osobe su obavezne izvršiti dezinfekciju ruku prije ulaska u takve objekte. 

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu kojom se zabranjuje okupljanje građana na Ficibajeru, u Islamovcu, na Interpletu i drugim izletištima i javnim mjestima na kojima se građani tradicionalno okupljaju i proslavljaju 1. maj.

Štab za zaštitu i spašavanje apeluje na građane da za 1. maj ostanu kod svojih kuća ili da ne borave na prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi.

Policija Brčko distrikta BiH će za 1. maj intenzivno i pojačano obilaziti izletišta i striktno provoditi naredbu o zabrani okupljanja tri ili više osoba.