Saopćenje u vezi s korona virusom

S današnjim datumom (8. 3. 2020.) pod zdravstvenim nadzorom Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH – Pododjeljenje za javno zdravstvo, nalazi se 5 lica, koja su određeno vrijeme boravila na području Italije u posljednjih petnaest dana. Nije registrovan nijedan slučaj oboljenja od korona virusa niti ova lica imaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije, ali su i dalje pod nadzorom (kućna izolacija).

Image for news

Putnici koji dolaze iz područja NR Kine, Južne Koreje, Singapura, Japana, Irana i Italije dužni su odmah po povratku iz navedenih zemalja javiti se na broj telefona 049 / 215-556 Pododjeljenju za javno zdravstvo. Putnici povratnici koji se ne prijave ili daju neistinite podatke bit će sankcionisani.

I dalje je na snazi zabrana organizovanja ekskurzija čija je destinacija neka od spomenutih zemalja. Isto tako je potrebno primjenjivati pojačane opće mjere higijene koje su prethodnih dana saopćavane te generalne preporuke za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (gripe).

Također, u skladu s odlukom Kriznog štaba u zdravstvu Brčko distrikta BiH, donesenoj na III. sjednici dana 7. 3. 2020. godine, nalaže se:

1. otkazivanje posjeta domovima za smještaj i njegu starijih lica

2. pružaocima usluga javnog prevoza pojačana dezinfekcija sredstava javnog prevoza (autobusi, taksi automobili) uobičajenim hemijskim sredstvima za dezinfekciju koja služe za tu svrhu u domaćinstvu.

Još jednom podsjećamo da ukoliko osoba ima povišenu temperaturu, kašlje ili otežano diše, medicinsku pomoć, odnosno savjet potrebno je najprije potražiti telefonskim putem, na broj 049 / 232-151 (ne dolaziti u JZU).

Vijest koja se pojavila 7. marta oko 11.00 sati o navodnoj sumnji na simptome korona virusa kod jednog lica koje je proputovalo dijelom Italije i stiglo na područje Distrikta nije tačna.

Dana, 8. 3. 2020. godine


Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade BDBiH

Krizni štab u zdravstvu BDBiH