Saopćenje Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge

Na području Brčko distrikta BiH do danas nije bilo registrovanih slučajeva obolijevanja od korona virusa COVID-19.

Image for news

Pod zdravstvenim nadzorom (bez ikakvih simptoma) trenutno se nalazi jedanaest osoba, s tim da za njih šest 8.marta ističe inkubacijski period, odnosno period zdravstvenog nadzora. 

Molimo putnike koji dolaze iz područja NR Kine, Južne Koreje, Singapura, Japana, Irana i Italije da se odmah po povratku iz navedenih zemalja jave na broj telefona 049 / 215-556 Pododjeljenju za javno zdravstvo. 

Također još jednom podsjećamo stanovništvo na generalne preporuke za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe) čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog korona virusa. Osnovne higijenske preporuke kojih se neophodno pridržavati su:

•   često pranje ruku toplom vodom i sapunom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola
•    prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke
•   izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama
•   izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu
•   potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu
•   ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, najprije telefonskim putem na broj 049 / 232-151. 

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Pododjeljenje za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH na broj telefona 049 / 215-556.
 

Dana, 6. 3. 2020. godine

 

                                                                                      Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge
                                                                                                   Akif Pezerović, mr. oec.