S predstavnicima EU i UNDP-a razgovarano o proceduri nastavka izgradnje zgrade Policije u Brčkom

17.10.2013. Dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, održao je danas dva radna sastanka u vezi s aktivnostima na nastavku izgradnje objekta Policije u Brčkom.

Image for news

2013-10-17-Sastanak_s_EU_komisijom_i_UNDPiom-Sala2

S jedne strane, s Delegacijom Evropske unije, u čijem sastavu su bili Brigitte Kuchar i Poul Smidt, te pomoćnikom ministra sigurnosti BiH Samirom Rizvom gradonačelnik je razgovarao o mogućnostima da se u bližem vremenskom periodu, potpiše tripartitni sporazum s predstavnicima EU, UNDP-a i Vlade Distrikta na bazi platforme dogovora s raspodjelom odgovornosti. To bi stvorilo preduslove da se realizuje tzv. druga nadzemna faza objekta nove savremene i funkcionalne zgrade Policije Brčko distrikta BiH i svih potrebnih infrastrukturnih unutrašnjih i vanjskih radova, kao i mogućnosti uspostave grijanja na zelenu energiju što bi u konačnici dovelo do ekonomičnijeg održavanja ovog objekta.

S druge strane, gradonačelnik Domić je na drugom radnom sastanku razgovarao s predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH Zoranom Lalovićem i Bojanom Kovačevićem, projekt koordinatorom Regionalnog ureda Srebrenica, jer je zajednička ideja da se preko UNDP-a ova procedura nastavi. Nakon što se potpiše spomenuti sporazum, Delegacija EU u BiH preuzet će i posao vođenja postupka tenderisanja i izvođenja svih radova na ovom projektu koji će biti međunarodnog karaktera, a za koji se predviđa da će sigurno teći daleko brže i efikasnije od dosadašnjeg.

Izgradnjom tog novog objekta u brčanskom naselju Mujkići, čija je izgradnja započela krajem 2008. godine, a nalazi se na važnoj strateškoj poziciji na sjeverozapadnom dijelu Brčkog, bit će osigurano i širenje kapaciteta Policije u organizacionom smislu.

Naime, prema projektu ukupna površina ove zgrade iznosi 10.140 kvadratnih metara dok je ukupna cijena izgradnje oko 14 miliona maraka. Projekat izgradnje sufinansiran je od strane Evropske unije, koja je ujedno i nosilac aktivnosti, te Vlade Brčko distrikta BiH.

Na ovim sastancima prisustvovali su još i šefica Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić te šef Policije Distrikta Goran Lujić.