Riješiti problem saobraćanja željezničke linije Brčko – Tuzla

4.12.2012. Predstavnici Sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica Federacije BiH razgovarali su s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem o mogućnostima za ponovno pokretanje željezničkog saobraćaj na relaciji Brčko – Tuzla koji je prekinut 1. decembra ove godine.

Image for news

Gradonačelnik Anto Domić istakao je da su se i građani brčanskih mjesnih zajednica kroz koje prolazi ova pruga obratili sa zahtjevom da se željeznički saobraćaj održi i dodao da će službe Vlade Brčko distrikta BiH kontaktirati menadžment Željeznica Federacije BiH nakon čega će biti razmotrene mogućnosti ponovnog pokretanja trase Brčko – Tuzla.

"Imajući u vidu tradiciju ove željezničke linije i interesovanje građana pokušat ćemo da nađemo optimalno rješenje za ovaj problem bez namjere da Željeznice Federacije negativno posluju", dodao je Domić.

Igor Boban, predsjednik Sindikata Željeznica, naglasio je da ukidanje spomenute željezničke putničke veze prvenstveno utiče na građane koji su se do sada mogli prevoziti po povoljnijim cijenama, ali i na radnike koji ostaju bez radnih mjesta.

"U upravi kompanije rekli su nam su relacije Tuzla – Brčko i Bosanski Novi – Bihać ukinute zbog neispunjavanja zakonske obaveze za sufinansiranje saobraćanja putničkih vozova od strane kantona u Federaciji, ali i Brčko distrikta BiH. Drago nam je što su vlasti u Distriktu ozbiljno shvatile problem koji imamo i što su spremni razgovarati sa Željeznicama Federacije o mogućim rješenjima", zaključio je Boban.