Renomirano priznanje IFIMES-a rezultat volje građana

11.4.2011. Povodom dodjele priznanja „Najbolji gradonačelnik“ u Bosni i Hercegovini od Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES) gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić je rekao da je počastvovan što je dobio jedno takvo respektabilno priznanje, koje su prije njega dobili premijeri nekih zemanja, što potvrđuje rang priznanja. On je izrazio posebno zadovoljstvo što je ova nagrada proizvod istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da ima podršku pripadnika sva tri konstitutivna naroda koja žive u Brčko distriktu i Bosni i Hercegovini jer je i sam isticao da je gradonačelnik svih građana distrikta.

Image for news
Dr. Pajić je objasnio da nije želio ranije da primi ovo priznanje dok se ne okonča postupak oko sukoba interesa, koji mu je utvdila Centralna izborna komisija, i istakao da je došao trenutak kada su se mnoge stvari iskristalisale kao što je pitanje obima ingerencija naspram odgovornosti gradonačelnika, kao i manjkavost Statuta Brčko distrikta BiH te najavio da će slijedeće sedmice izaći pred Skupštinu distrikta i javnost sa važnim dokumentima, koji predstvavljaju snažne argumente o poštovanju zakonskih propisa i okvira. On je naglasio da nije spreman da podnese ostavku zbog odgovornosti prema biračima i podrške stranaka, koje su ga izabrale za gradonačelnika, te potporu građana koja se ogleda u IFIMES-ovom priznanju, kao ni da na taj način ugrozi započete procese i projekte, odnosno samo funkcionisanje vlasti u Brčko distriktu.
Nekadašnji prvi ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Viktor Jakovič, koji je gradonačelniku Pajiću uručio priznanje „Najbolji gradonačelnik“, će u narednom periodu doći u posjetu Brčko distriktu jer želi da lično sagleda situaciju u ovoj specifičnoj lokalnoj zajednici.