Content is not available in the selected language. Content in Bosnian is displayed.

Regionalna konferencija o vodama

22.5.2012. U organizaciji Centra za razvoj i podršku Tuzla, BH Radio 1 i Agencije Sen servis, a pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH u Brčkom u Hotelu "Jelena" održava se cjelodnevna regionalna konferencija o vodama "Prava i obaveze vlasti, lokalne zajednice i građana".

Image for news

U ime gradonačelnika i Vlade Brčko distrikta BiH prisutne je pozdravila šefica Pododjeljenja za privredni razvoj Amra Abadžić i istakla da je Brčko prepoznalo ovu konferenciju kao veoma značajnu zbog važnosti zaštite sliva rijeke Save.

"Vlada Brčko distrikta BiH u okviru javno-privatnog partnerstva radi na projektu "Kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda", a u toku je i izrada Nacrta Zakona o lučkoj upravi kao i revitalizacija brčanske luke, što će značajno doprinijeti zaštiti rijeke Save u Brčkom", istakla je Amra Abadžić.

Sekretar internacionalne Savske komisije Dejan Komatina rekao je da je sačinjen prvi međunarodni Plan upravljanja vodama u slivu rijeke Save koji propisuje mjere i obaveze za države i lokalne zajednice s ciljem što boljeg ekološkog statusa voda te da je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedan od glavnih zadataka.

Program direktor Centra za razvoj i podršku Marko Nišandžić rekao je, govoreći o ključnim elementima spomenutog plana, da je najviše razmatrano organsko zagađenje, zagađenje urbanim otpadnim vodama i opasnim supstancama.

"Rijeka Sava promjenjiva je kada je zagađenost u pitanju, a najgora situacija je od ušća Bosne do ušća Drine", istakao je Nišandžić.