Razgovori o graničnom prelazu u Brčkom

6.5.2010. godine. Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Kemal Čaušević izjavio je prilikom posjete Brčkom, da će poreski obveznici od 1. juna ponovo moći predavati PDV prijave u brčanskoj ispostavi Regionalnog ureda UIO i dobijati uvjerenja o izmirenju obaveza po osnovu indirektnih poreza.

On je nakon sastanka sa dogradonačelnikom Brčko distrikta Antom Domićem, te menadžmentom „Luke“ Brčko i predstavnikom špeditera najavio od početka juna i objedinjavanje izdavanja carinske prijave i carinjenje roba na jednom mjestu.

„Zbog gužvi na graničnom prelazu Brčko vozila sa robom za carinjenje će se preuzimati i pratiti do novog terminala u „Luci“, gdje će se vršiti i izdavanje carinske prijave i carinjenje“, rekao je Čaušević.

Dogradonačelnik distrikta Anto Domić rekao je da se Vlada distrikta stavlja na raspolaganje da fizički osigura  praćenje vozila od graničnog prelaza do „Luke“.

Govoreći o mogućnostima da granični prelaz Brčko-Gunja, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju pređe iz prve u drugu kategoriju prelaza, Domić je izrazio očekivanje da se to neće desiti.

„Iako smo tek nedavno upoznati s tom mogućnošću, gradonačelnik je već preduzeo određene aktivnosti u smislu lobiranja kod međunarodne zajednice da Brčko zbog svog specifičnog statusa, ipak zadrži granični prelaz prve kategorije“, rekao je Domić.

On je najavio i da će distrikt preduzeti aktivnosti da se na grančni prelaz vrati veterinarski inspektor, koji je povučen nakon uspostavljanja Ureda za veterinarstvo BiH.

Na sastanku je rečeno da se mnoge namirnice životinjskog porijekla, stočna hrana kao i komponente za njenu proizvodnju koje se uvoze, moraju cariniti na drugim graničnim prelazima zbog povlačenja veterinarskog inspektora iz Brčkog.

Predstavnici UIO BiH obećali su da će Brčko distriktu dati podršku u tim nastojanjima.