Razgovarano o unapređenju poslovnog ambijenta Distrikta


13.12.2013. Na današnjem, desetom, susretu  radnih grupa „Memoranduma o zajedničkom djelovanju na unapređenju privrednog okruženja u Brčko distriktu BiH“ razmatrano je trenutno stanje u oblastima privrede, poljoprivrede, u Uredu za upravljanje javnom imovinom te u oblasti finansija, a nosioci radnih grupa su tokom sastanka izvijestili o analizi izvršenja Memoranduma za protekli period te su predstavili izvjesne akcione planove.


Image for news
Ovom prilikom gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je da se memorandum realizuje puno bolje nego što je očekivao.
"S obzirom na kompleksnost problema koji postoje, ipak je uspostavljena radna disciplina, a poslu je pristupljeno vrlo energično", kazao je gradonačelnik Domić.

2013-12-13-Poslovni_ambijent_distrikta-3

On je dodao da je u ovoj godini profunkcionisalo Socijalno-ekonomsko vijeće koje razgovara o većini važnih pitanja koja se tiču privrede.
"Zahvaljujući Memorandumu nije bilo smanjenja radnika koji su zaposleni u Distriktu, a imali smo do sada i najuspješniju realizaciju kapitalnog budžeta“, dodao je gradonačelnik, naglašavajući da je Memorandum usmjerio na prioritete koje treba ekstremno brzo raditi,  kao što su zaobilaznica, revitalizacija „Luke“, vodosnabdijevanja, industrijski kolosijek, zgrada Policije i drugo.
Prema njegovim riječima ono što privreda očekuje, a nije se uspjelo napraviti, jeste da sve poslove dobiju privrednici iz Brčkog, iskazujući očekivanja da privredna zajednica predloži formulu kako to uraditi, kao i da se, s druge strane, očekuje i bolja organizacija Privredne komore.
Milena Mitrović, koordinator radnih grupa u ime poslovne zajednice, u vezi s pitanjem Memoranduma o zajedničkom djelovanju na unapređenju poslovnog ambijenta Distrikta, kazala je da je tokom današnjeg sastanka zaključeno da se u roku od deset dana organizuje sastanak s predstavnicima Privredne komore i članovima koji su dali ostavke na organ upravljanja, a uz prisustvo gradonačelnika i predsjednika Skupštine, kako bi pomogli u rješavanju nastalog problema.
Prema njenim riječima, ukoliko bi se ovaj problem riješio pozitivno, predložen je i zaključak s ciljem poboljšanja rada i djelovanja na realizaciji zadataka definisanih memorandumom i akcionim planovima, koji predviđaju održavanje jedne tematske sjednice Vlade Brčko distrikta BiH, sjednice brčanske Skupštine radi potrebne podrške, kao i okruglog stola u martu prilikom obilježavanja Dana Distrikta.
„Dosta toga smo definisali i predložili, ali kada dođemo do realizacije toga onda nailazimo na probleme, a prvi rezultati odluka proisteklih iz ovog memoranduma, koji je ustvari jedna vrste reforme, mogu se očekivati tek za šest mjeseci, do godinu dana“, istakla je Mitrovićeva.