Razgovarano o unapređenju lokalnog razvoja kroz program pomoći USAID-a

30.10.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas u Gradskoj vijećnici direktora projekta unapređenja lokalnog razvoja – GOLD Marka T. McCorda,  koji je u okviru programa pomoći USAID-a predstavio aktivnosti ovog projekta, a razgovarano je i o saradnji sa ovom lokalnom zajednicom.

Image for news

"USAID je osmislio projekat unapređenja lokalnog razvoja s ciljem da proanaliziraju općine, a među njima i Brčko distrikt BiH kako bi mogli ocijeniti u kojim općinama se može poboljšati lokalni razvoj s pozicije struke", kazao je gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić.

On je istakao da je njihova ideja da nekoliko općina objedine oko jednog ureda unutar kojeg bi djelovali i pomagali privrednom razvoju svake pojedinačne lokalne zajednice, uvažavajući specifičnosti potreba svake od njih.

"Upoznali smo ih sa uslovima naše lokalne zajednice, s načinima organizacije i strateškim pravcima djelovanja, našim vizijama i očekivanjima u narednom periodu. Nakon što odrede gdje će im biti stacionirani centri, s mogućnošću da jedan od njih bude i u Brčko distriktu BiH, zasigurno bi bili u prilici da i ovim projektom koji finansira Evropska komisija imamo jedan zaokružen proces djelovanja u vezi s lokalnim razvojem i unapređenjem privredne djelatnosti na području Distrikta.