Razgovarano o toku ugovorenih aktivnosti na nastavku izgradnje zgrade Policije u Brčkom

4.11.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić sa saradnicima održao je danas ponovni radni sastanak s predstavnicima EU i UNDP-a na kojem je razmatran tok daljnjih aktivnosti u vezi s nastavkom izgradnje objekta Policije u Brčko distriktu BiH.

Image for news
Razvojni program Ujedinjenih nacija – UNDP BiH na ovom sastanku predstavljao je peteročlani tim, a u ime Delegacije Evropske unije predstavnica Brigitte Kuchar.
Tokom sastanka razmatrana su prethodno identifikovana pitanja kao i ona tehničke prirode s ciljem formalizovanja dokumentacije i nastavka izgradnje ovog objekta u što bližem vremenskom roku.
Prema današnjem dogovoru do polovine decembra bi trebao biti potpisan sporazum o zajedničkoj saradnji na ovom projektu s predstavnicima EU, UNDP-a i Brčko distrikta BiH. Paralelno s tim odvijat će se i aktivnosti na prepoznavanju potencijalnih oblasti gdje se mogu napraviti izvjesne uštede, kao i podjela radova te sagledavanje iskorištenosti prostora.
Tim UNDP-a osnovat će projektni odbor koji će raditi na uočavanju potencijalnih problema, te će staviti u funkciju regionalni centar u Brčkom tokom čitavog vremenskog perioda u nastavku izgradnje objekta Policije u Brčko distriktu BiH. Neke ključne stvari su već odrađene, a daljnji koraci se tiču rješavanja pravnih i tehničkih pitanja, prvenstveno postupka izrade pretprojektovanja, analize opisa posla, proučavanja mogućnosti uspostave grijanja na zelenu energiju i solarnih panela. Hoće li navedeni postupci omogućiti povoljnije održavanje tog lokaliteta, pokazat će urađene studije slučaja u kojoj bi mjeri taj model bio dugoročno održiv. U vremenskom periodu do potpisivanja samog sporazuma potrebno je sačiniti i plan korištenja prostora u kojem bi prema dosadašnjim saznanjima trebala biti smještena lokalna Policija Brčko distrikta BiH, te SIPA, državna agencija za istrage i zaštitu, kao i Služba za poslove sa strancima.
Također je precizirano da bi krajnji rok završetka ugovorenog dijela posla i početak izvođenja radova trebao biti na proljeće.