Razgovarano o statusu veterinarske djelatnosti u privatnom vlasništvu

25.10.2013. Doktor Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, sastao se danas u Gradskoj vijećnici s grupom vlasnika privatnih veterinarskih ambulanti u Brčkom sa kojima je razgovarano o statusu veterinarskih stanica u privatnom vlasništvu.


Image for news
Tokom sastanka razmatran je zahtjev da i privatne veterinarske ustanove uzmu učešća u participiranju i u drugim vidovima zdravstvene zaštite jer zasad, u praktičnom smislu, oni obavljaju ograničene usluge pregleda, liječenja i maloprodaje. Stoga su došli s inicijativom da se ozbiljnije sagleda njihovo pitanje kako bi svoju djelatnost mogli obavljati u punom kapacitetu te da im se pripomogne u iznalaženju adekvatnog rješenja.
Gradonačelnik Domić konstatovao je da nema nikakvih prepreka da se napravi raščlanjivanje i uvidi da li su navedeni zahtjevi sa pravnog gledišta provedivi s obzirom da u ovom segmentu postoji mnogo prostora za unapređenje.
Dogovoreno je da se pristupi intenzivnijem rješavanju navedene problematike, odredi metodologija rada i iznađe model u skladu sa zakonskim normama kojim će se na najprihvatljiviji način i privatnici koji se bave ovom djelatnošću moći uključiti u program mjera i vršenja barem dijela usluga koji im je trenutno onemogućen. Na nivou resornog odjeljenja već je ugovoren termin za ponovni radni sastanak na ovu temu u bližem vremenskom periodu.
Današnjem sastanku prisustvovali su još i resorni šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdet Šahović, te šef vladinog Pododjeljenja za veterinarstvo Nikola Ristić.