Razgovarano o saradnji u privredi s austrijskim kompanijama

15.3.2013. Za predstavnike austrijskih kompanija koje posluju u BiH danas je upriličen sastanak s brčanskim privrednicima gdje je razgovarano o mogućnostima koje ova lokalna zajednica nudi potencijalnim investitorima.

Image for news

Sastanku su prisustvovali predstavnici petnaestak austrijskih kompanija koji su u razgovoru s brčanskim privrednicima razmijenili strategije poslovne saradnje u narednom periodu. Isto tako, ovom prilikom gostima su prezentovane pogodnosti u privredi koje Brčko ima.

Naročito važnim smatraju se mogućnosti u oblasti metalne industrije i lon-poslova oko čega su i ugovarani novi kontakti.

2013-03-18-Saradnja_s_austrijskim_privrednicima-2

Uz ostale predstavnike vlasti Distrikta, te brčanske privrednike sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić koji je pojasnio da je ovaj sastanak organizovan za austrijske firme koje već imaju svoje djelatnosti razrađene na području BiH te žele proširenje istih i na prostore Brčko distrikta BiH.

"Predstavnici austrijskih firmi traže partnere preko kojih bi svoje proizvode mogli plasirati ovdje. Ukoliko se to desi, na Vladi je zadatak da, uz poboljšanje efikasnosti administracije i zakonskih procedura, blagovremeno prati tu saradnju te omogući što bržu realizaciju", rekao je gradonačelnik Domić.

Aleksandar Samonig, predsjednik Savjetodavnog odbora austrijske firme See Business, iskazao je zainteresovanost za lon-poslove u segmentu metala.