Razgovarano o proceduri izgradnje nove zgrade policije u Brčkom

4.9.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i šefica Odjeljenja za javne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić razgovarali su danas u Gradskoj vijećnici s predstavnicima  UNDP-a u vezi s izgradnjom nove zgrade policije u Brčkom.

 

Image for news

Na sastanku je bilo riječi o rigidnim procedurama koje se tiču rješavanja ovog pitanja godinama unazad, te o inicijativi da se pri izvođenju radova omogući angažman i firmama s područja Brčko distrikta BiH koje bi prije svega morale biti dobro upoznate s pravilima kako bi uzele svoje učešće u toj priči.

Gradonačelnik je tom prilikom podsjetio da kada je u pitanju nova zgrade policije, da se tu već oko četiri godine troše milion i dvjesto hiljada konvertibilnih maraka koji su ugovoreni, te da je mnogo problema koji su zatečeni sa izvođačem radova.

Zajednička ideja je da se preko UNDP-a ova procedura nastavi i to sa organizacijom administrativnog pravnog dijela posla, sklapanja finansijskog aranžmana, tenderske dokumentacije, a nakon toga će uslijediti same evaluacije ponuda.

Na sastanku je također konstatovano da bi tender prema sadašnjim pokazateljima trebao biti raspisan krajem ove godine, dok bi radovi trebali započeti već na proljeće.

„Imamo osiguranih više od tri miliona maraka u našem budžetu i još oko tri i po miliona eura iz fondova Evropske unije. To se pokušavalo jednom drugom metodologijom koju je EU ponudila ubrzano razriješiti. Međutim, povukli smo konkurs s ciljem da objedinimo i stavimo odmah u funkciju sva sredstva u iznosu oko 10 miliona konvertibilnih maraka koje nedostaju da se zgrada policije završi", kazao je gradonačelnik Domić.

Teško je prognozirati kad će se sve to dogoditi, ali će se nastojati da provođenjem nove procedure u naredne dvije godine završi ovaj veoma važan kapitalni projekat za Policiju Brčko distrikta BiH.

Projekat izgradnje nove zgrade Policije Brčko distrikta BiH je sufinansiran od strane Evropske unije i Vlade Brčko distrikta BiH.