Razgovarano o problemima u lovstvu

17.1.2013. Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Dževdet Šahović sastao se danas s predstavnicima 16 registrovanih lovačkih udruženja s teritorije Distrikta gdje su usaglašavani stavovi u vezi sa zakonom o lovstvu.

Image for news

Šef Odjeljenja Dževdet Šahović istakao je da od nastanka Distrikta postoje problemi u vezi s lovom i podsjetio da se ranije, po nalogu supervizora, koristio Zakon o lovstvu Republike Srpske iz 1994. godine koji se nije uklapao u mnoge statutarne odluke Brčko distrikta BiH te da ga je bilo veoma teško primijeniti.

On je dodao da je Skupština prije dvije godine donijela odluku o zabrani lova na području Brčko distrikta BiH te da se na novom zakonu radi već 7 godina.

"Od kada sam stupio na dužnost šefa Odjeljenja kao prioritet sam odredio izradu i provođenje kompletne procedure oko donošenja spomenutog zakona. Cilj današnjeg sastanka je da s predstavnicima lovačkih udruženja razgovaramo o smjernicama koje će biti predložene Vladi na usvajanje", istakao je Šahović.

On je naglasio da su postojale određene nesuglasice o tome kome treba dati lovna područja na upravljanje i dodao da je optimista i da očekuje da će postojati volja Vlade i Skupštine da se ovi problemi prevaziđu kako bi se lov mogao vršiti u skladu sa zakonom.

"U dosadašnjim razgovorima većinom su izneseni prijedlozi o jednom lovištu. Mislim da nikom ne trebaju smetati udruženja, bez obzira koliko ih bilo, ali da se to sve mora potkrijepiti zakonom, odrediti lovište, staviti ga pod kontrolu, te zajednički usaglasiti stavove oko toga. Ja sam zacrtao da do kraja januara smjernice o izradi ovog zakona uputim na sjednicu Vlade", zaključio je Šahović.

Abdulah Karalić, predsjednik udruženja "Lane", izrazio je zadovoljstvo što se intenzivno počelo pregovarati u vezi s ovim pitanjem kako bi lov napokon bio moguć. On je podržao ideju o jednom lovištu i jednom savezu koji će objedinjavati sva lovačka društva.

Karalić je, također, dodao da smatra da će ovo pitanje s novom garniturom ljudi biti uspješno riješeno. "Bilo je onih koji su željeli da ovo pitanje bude nacionalno i zbog toga se odugovlačilo s izradom zakona, ali jedina prava ideja je samo jedno lovište i jedan savez koji će njime upravljati", zaključio je Karalić.

Momir Crnić, predsjednik Lovačkog društva "Fazan", naglasio je da je ideja o savezu dobra, ali i da postoji nekoliko nejasnoća.

"Moje udruženje podržava ideju o jednom savezu, ali ne u smislu da njega čini veliki broj udruženja jer bi se opet vratili na početak. Mi smo za to da savez čine društva koja imaju određeni, odnosno veći broj članova, a ne bilo koje društvo koje se registruje jer članstvo u savezu nosi mogućnost da budete u rukovodstvu i odlučujete", dodao je Crnić.

Crnić je istakao da bi se u lovu trebao primijeniti model s tri nacionalna lovačka društva koja će činiti savez.

"Sve ostalo u savezu će biti isto, propisi, članarine i uslovi, i niko neće biti oštećen tom idejom", zaključio je Crnić.