Razgovarano o pravima nacionalnih manjina u Brčkom

4.12.2012. Na sastanku u Gradskoj vijećnici koji je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić organizovao s predstavnicima nacionalnih manjina – poslanicima u Skupštini Brčko distrikta BiH razgovarano je o položaju i pravima pripadnika ove populacije u Distriktu.

Image for news

Gradonačelnik Anto Domić istakao je u razgovoru s Lidijom Ljubojević i Ćazimom Dačajem koji u Skupštini distrikta BiH predstavljaju crnogorsku i albansku nacionalnu manjinu da je Brčko distrikt BiH otvorena lokalna zajednica u kojoj se poštuju svi građani.

"Usaglasili smo se da je i ubuduće, putem institucija vlasti, potrebno štiti interese nacionalnih manjina, propagiranje njihovog jezika, kulture i običaja kako bi oni ravnopravno mogli tražiti svoja prava i rješavati životna pitanja u skladu s državnim strategijama i zakonima", naglasio je gradonačelnik Anto Domić.

Lidija Ljubojević, poslanica u Skupšini Brčko distrikta BiH, istakla je da će predstavnici nacionalnih manjina u Brčanskoj skupštini zajedničkim radom štititi interese ove populacije u Distriktu i zahvalila gradonačelniku što je prepoznao potrebu za ovakvim sastankom koji je prvi korak ka daljnjoj zajedničkoj saradnji.