Razgovarano o načinima za uklanjanje bombe u rijeci Savi u Brčkom

1.2.2012. Delegacija inženjerijskog bataljona za deminiranje Oružanih snaga BiH posjetila je danas šefa Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko Distrikta BiH Ermina Džindića i njegove saradnike povodom nedavno otkrivene bombe ispod mosta u rijeci Savi u Brčkom.

Image for news
- Razgovarano je o mogućim daljnjim aktivnostima na uklanjanju bombe i vjerujem da će nam svojim kapacitetima i raspoloživim sredstvima Oružane snage BiH pomoći da ovaj posao uspješno završimo u saradnji sa državnim Ministarstvom sigurnosti i Ministarstvom odbrane, istakao je šef Odjeljenja za javnu sigurnost Ermin Džindić.
Riječ je o avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata koja se već više od pedeset godina nalazi ispod mosta u rijeci Savi. Džindić je rekao da se ona mora veoma oprezno ukloniti zbog položaja upaljača i mogućnosti eksplozije. On je naglasio da će dodatni problem, nakon uklanjanja bombe, biti težina eksploziva oko 600 kilograma koji je nemoguće, u skladu sa propisima, uništiti na poligonu u Brčkom. Jedna od mogućnosti je uništavanje eksploziva na poligonu u Glamoču, zaključio je Džindić.