Razgovarano o mogućnostima za pokretanje edukativnog centra za prekvalifikaciju kadrova


8.1.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao je sastanak s predstavnicima firme Termoelektro Brčko na kojem je razgovarano o stanju u privredi kao i o inicijativi za pokretanje edukativnog centra za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kadrova te o mogućnostima za donošenje zakona o obrazovanju odraslih u Brčko distriktu BiH.


Image for news
Termoelektro je firma koja ima viziju kako napredovati i pomoći našoj lokalnoj zajednici kroz jasne projekte s ciljem zapošljavanja mladih ljudi. Njihovi konkretni prijedlozi koji su izneseni na današnjem sastanku o prekvalifikaciji su ostvarivi, ali moramo učiniti administraciju djelotvornom", rekao je gradonačelnik Domić.
On je dodao da je i ranije bilo inicijativa za otvaranje edukativnog centra na koje se administracija oglušila, a koje će ponovo biti aktuelizovane.
"Nastojat ćemo provesti ove ideje u djelo kroz propisane procedure kako bismo zaposlili što više ljudi, a ukoliko prostor kojim raspolaže Brčko distrikt BiH bude odgovarao za ove namjene stavit ćemo ga na raspolaganje privrednicima", zaključio je gradonačelnik.
Ilija Stjepanović, direktor firme Termoelektro, pojasnio je da bi uz pomoć Vlade Brčko distrikta BiH prekvalifikacijom i obukom kadrova u naredna tri mjeseca ovo preduzeće moglo zaposliti više od 50 radnika.
"Trenutno u školi za obuku u Ugljeviku godišnje osposobimo otprilike 15 novih radnika zavarivača. Imamo potrebu za prostorom u kojem bismo otvorili radionice i ovu školu premjestili u Brčko, a glavna zanimanja za koja vršimo obuku su zavarivači, mašin-bravari, cjevari i monteri", dodao je Stjepanović.
On je naglasio potrebu da sistem obrazovanja u Brčkom više ulaže u zanate i dodao da bi firma Termoelektro stipendirala desetak učenika srednje škole koji žele da rade spomenute poslove.