Prvi nastavak 37. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

27.9.2013. U prvom nastavku 37. redovne sjednice, Vlada je primila k znanju Informaciju o upućenom prijedlogu Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH za pokretanje postupka raspisivanja tendera za zemljište bivše fabrike ODP „Izbor“.

Image for news
"Na Vladi je razmatrana informacija u vezi sa onim što je u prethodnom periodu urađeno po pitanju prodaje prava građenja na lokaciji bivše fabrike "Izbor" u Brčkom", istakao je na konferenciji za medije Stevan Sofić, v.d. direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH.
2013-09-27-Prvi_nastavak_37_RSV-Stevica_Sofic
Prema njegovim riječima prethodno je utvrđen status nekretnina, pribavljeni zemljišnoknjižni izvodi, kopije katastarskih planova, izvodi iz prostorno-planskog akta, tako da je na navedenoj lokaciji formirana jedna urbanistička parcela.
"Izvodom iz prostorno-planskog akta definisani su sadržaji koji su mogli da se grade na navedenoj lokaciji. U kontekstu navedene priče pribavljena je procjena vrijednosti nekretnina kao i objekata na toj lokaciji. Ukupna vrijednost nekretnina po procijenjeni Direkcije za financije iznosila je oko 1.640.000.00 KM što po kvadratnom metru iznosi otprilike 31 konvertibilna marka", objašnjava Sofić. Od toga je polovina vrijednost zemljišta, a druga polovina ove vrijednosti su procijenjeni objekti, koji su u velikoj mjeri devastirani i predstavljaju opasnost na terenu.
On je dodao da je s ciljem utvrđivanja stvarne vrijednosti te imovine zaključak Vlade bio da se angažuje institut koji će izraditi studiju za tri lokacije – fabriku "Izbor", "Interplet" te „Rafineriju nafte“ Marković Polje gdje su prije rata bili vojni objekti, izvjesni rezervoari za gorivo i tome slično. Sofić je dalje objasnio da studija treba da sadrži i prijedlog šta bi bilo najbolje graditi na navedenim lokacijama, te kako se one mogu najbolje iskoristiti do perioda implementacije određenih projekata. "U suštini navedene lokacije trebaju biti u potpunosti obrađene kako bi se studija našla za 60 dana pred vladom na razmatranju i da bi se u konačnici u narednom periodu iznašlo rješenje ovoga problema", naglasio je Sofić.
 
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da se pokušavaju osmisliti sadržaji kojim bi se mogla otvoriti nova perspektiva tog prostora.
"To nije nimalo jednostavno ali dogovaramo način i model kako to da završimo jer toliko godina poslije rata taj prostor je ostao u jednom zapuštenom i ruševnom stanju", dodao je gradonačelnik.
2013-09-27-Prvi_nastavak_37_RSV-Anto_Domic
 
Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlada Distrikta je dala saglasnost na Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzatorne dažbine.
Naime, taj prijedlog je uputilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, sa zahtjevom da Vlada Brčko distrikta BiH na predmetni prijedlog odluke da mišljenje kako bi se mogle preduzeti daljnje mjere s ciljem upućivanja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, na donošenje.
Drugi nastavak 37. redovnog zasjedanja Vlade zakazan je za danas u poslijepodnevnim satima, a na dnevnom redu će se naći razmatranje i odobravanje Prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH za 2014. godinu.