Program obilježavanja 130. godišnjice vatrogastva u Brčkom

17.10.2013. Danas je na upriličenoj konferenciji za medije najavljen program obilježavanja jubileja – 130 godina vatrogastva u Brčkom.
Program obilježavanja

Image for news

2013-10-17-Pozivnica-Vatrogasci1

Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost istakao je da će se od sutra do 25. oktobra nizom sadržaja napraviti svojevrsna retrospektiva osnivanja i razvoja vatrogastva na području Brčko distrikta BiH, od izložbe fotografija koje pokazuju razvojni put ove djelatnosti do nekoliko pokaznih vatrogasnih vježbi za  građane.

"Želja nam je da nizom sadržaja u narednu sedmicu dana prikažemo osnivanje i razvoj vatrogastva na brčanskom području", dodao je Vojnović, ističući zanimljivi slogan manifestacije "od dva bureta do najsavremenije opreme".

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić kazao je da će se ovim programom vidjeti s kakvim su sredstvima i alatima kroz historiju  raspolagali vatrogasci u Brčkom, a kako je to danas.

"Donijeli smo plan zaštite od požara koji zahtijeva izvjesne aktivnosti u materijalnom i finansijskom smislu, a koje treba u budućnosti riješiti kako bismo stanovnike Distrikta i njihova imanja mogli zaštititi od požara", naglasio je gradonačelnik Domić.

Šef Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje Mićo Simikić i Ljuban Iljić, šef Odsjeka za zaštitu od požara, tvrde da je vatrogasna zaštita u Distriktu i danas organizovana na dobar način, ali da ipak mora biti još učinkovitija.

"Odsjek za zaštitu od požara i spašavanje ima zaposlene 43 osobe, što nije dovoljno za pokrivanje cijelog područja Distrikta i zato se nastoje osnovati vatrogasni odjeli u Bijeloj, Maoči i Ražljevu jer bi se na taj način brzina dolaska na intervencije svela na 3 do 5 minuta", objasnio je Iljić.