Proglašeno stanje elementarne nepogode u Brčko distriktu


23.6.2010. godine - Na vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH, održanoj povodom poplava koje već drugi dan ne jenjavaju na području distrikta, proglašeno je stanje elementarne nepogode. Ovim povodom gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr Dragan Pajić, izjavio je na konferenciji za novinare, da su donesene mjere koje podrazumjevaju mobilisanje svih relevantnih strojeva i mašina koje su u vlasništvu javnih preduzeća u distriktu, a ukoliko bude potrebno i od strane privatnog sektora, kako bi se raščistili mostovi i sklonile prepreke nanesene vodom na putnim pravcima.

Image for news

Dr Pajić je dodao da će se ekipama Jedinica civilne zaštite koje su konstantno na terenu, u vidu pojačanja, priključiti i aktivisti iz mjesnih zajednica i to prema Planu u slučaju poplava, prethodno usvojenom na jednoj od sjednica Vlade. Gradonačelnik je rekao, da će aktivnosti na dostavljanju hrane i vode u područja gdje je to potrebno, sprovoditi Crveni krst, Centar za socijalni rad i predstavici mjesnih zajednica a imenovani stručni štab koji čine predstavnici Odjeljenja za javnu bezbjednost, Odjeljenja za poljoprivredu, Odjeljenja za javne poslove, Pododjeljenja za podršku mjesnim zajednicama i nevladinim organizacijama i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge vršiće koordinaciju svih ostalih planiranih aktivnosti. „Posebno će biti oformljena komisija koja će izvršiti sagledavanje i utvrditi štete nastale ovom elementarnom nepogodom a nakon toga će u što kraćem vremenskom periodu sačiniti dokument koji će sadržati konačne identifikovane posledice. Na ovaj način ćemo daleko organizovanije pomoći ugroženim licima a takođe ćemo dati sve od sebe da se posledice programom mjera saniraju i otklone“, rekao je dr Pajić.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH Ermin Džindić govoreći o stanju na terenu istakao je da je sjeverni dio grada danas ugroženiji od južnog dijela u kojem je i dalje stanje kritično ali gdje se voda polako povlači. On je dodao da su pojedini putni pravci i dalje prekinuti za saobraćaj što predstavlja problem u dolasku ekipa do ugroženog stanovništva te da se stanje i nivo vode u svim kriznim dijelovima grada mijenja iz sata u sat. Kada je riječ o vodostaju rijeke Save, koji je u konstantnom porastu, Džindić je rekao da je, iako se preko noći nivo vode uvećao za metar ipo, situacija još uvek pod kontolom i ne zahtijeva intervencije.