Proglašena epidemija zaušnjaka u Brčkom

Image for news
27.1.2012. Na osnovu higijensko-epidemioloških ispitivanja koja je izvršilo Pododjeljenje za javno zdravstvo Vlade Brčko Distrikta BiH i nakon što je utvrđen porast broja oboljelih od parotitisa, odnosno zaušnjaka, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko Distrikta BiH Admir Čandić donio je Odluku o proglašenju epidemije zaušnjaka na području Brčko Distrikta BiH. Čandić je naglasio da razloga za paniku među stanovništvom nema bez obzira na to što se broj oboljelih povećava i dodao da su akcionim planom, koji je sastavni dio ove odluke, naložene mjere i preporuke kojih treba da se pridržavaju pododjeljenja za primarnu i bolničku zdravstvenu zaštitu, ali i građani Brčko Distrikta BiH. Šef Epidemiološke službe dr. Mirjana Kuzmanović istakla je da je u toku januara u Brčkom zabilježeno 65 slučajeva oboljelih od zaušnjaka i naglasila da je najviše djece 1992., 1993. i 1994. godište koja u ratnom periodu, kada su bila rođena, nisu primila adekvatne vakcine.


- Riječ je o lakšim slučajevima oboljelih koji su na kućnom liječenju, a dva pacijenta prevezena su na Infektivnu kliniku. U Brčkom neće doći do zatvaranja javnih objekata zbog epidemije jer je u svim školama prije početka drugog polugodišta izvršena dezinfekcija koja će sada biti pojačana, a bit će izvršene mjere zaštite i dezinfikovani javni objekti i vozila gradskog prevoza, istakla je Kuzmanovićeva.
Ona je dodala da su zaušnjaci zarazna bolest koja se prenosi kontaktom i savjetovala građane da što češće peru ruke, maramicu korištenu prilikom kihanja odlažu u smeće i često provjetravaju prostorije. Prvi simptomi bolesti su povišena temperatura, bol u uhu, glavobolja i otežano gutanje i tada se odmah treba javiti ljekaru.
Prema prognozama epidemija zaušnjaka u Brčko Distriktu BiH bi mogla trajati do polovine februara, a kontakt telefon za sve građane koji osjećaju simptome bolesti je 049/215-556.
Iz Pododjeljenja za javno zdravstvo ljekari će za vrijeme trajanja epidemije, svakog petka, putem medija, izvještavati javnost o trenutnom stanju i broju oboljelih.