Proglašena epidemija COVID-19, rad ugostiteljskih objekata do 23 sata produžava se za još 14 dana

24.7.2020 Nakon održane sjednice Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović donio je odluku o proglašenju epidemije COVID-19 na području Brčko distrikta BiH.

Image for news

On je kazao da ova odluka prije svega uređuje pravni dio sistema u okviru zdravstva, ali i šire.

„Tu bih posebno htio naglasiti organe, odnosno institucije koje se bave provođenjem zakona, kontrolom i nadzorom i njima je omogućen daleko efikasniji rad zahvaljujući proglašenjem ove odluke. Oni bi djelovali u slučaju nepostupanja u skladu sa zakonom, a tu mislim na pravna lica, zdravstvene ustanove, preduzeća i na građane. Što se tiče građana praktično ova odluka ništa novo ne donosi i mjere koje su na snazi treba poštovati i dalje“, kazao je Pezerović.

Kada je u pitanju trenutno stanje na području Distrikta Pezerović je kazao da je situacija pod kontrolom, ali pored toga da je, ipak, ozbiljna.

„Građani obavezno da se pridržavaju propisanih mjera i samo tako ćemo moći ostvariti rezultate. Danas imamo jednu pozitivnu žensku osobu (1947. godište) na COVID-19 i nažalost imamo i jednu umrlu žensku osobu, također 1947. godište, koja je bila zaražena korona virusom i imala je i ozbiljne srčane mane. Što se tiče hospitaliziranih osoba ukupno ih je 21. Dvije su mlađe osobe, dvanaest je srednje i sedam starije dobi. Što se tiče kliničke slike tri su relativno teške, a 18 je sa srednjom kliničkom slikom“, kazao je Pezerović.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH danas je donio i naredbu da se ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23.00 sata produžava na još 14 dana.