Profesor iz SAD-a u posjeti gradonačelniku Distrikta

29.8.2013. Adem Moore, profesor etno geografije na UCL- univerzitetu iz SAD-a, prilikom današnjeg boravka u Brčkom posjetio je gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Antu Domića s kojim je napravio intervju u vezi s aktuelnom društveno-političkom situacijom u Distriktu.
Tokom razgovora prevladavala su pitanja koja se tiču općeg stanja ove lokalne zajednice uz sve njene specifičnosti od početka konstituisanja nove vlasti nakon proteklih izbora, kao i funkcionisanje vlade u novom sazivu.

Image for news

Gradonačelnik Domić je tom prilikom govorio o  vremenu nakon prisustva OHR-a u Brčkom, te o prioritetima Distrikta u smislu borbe protiv kriminala i korupcije, ali i iznalaženju rješenja za stvaranje novih radnih mjesta. Pored toga, gradonačelnik je konstatovao brzo usvajanje  regulacionih planova izuzetno važnih za razvoj, koji se očekuju na usvajanju u Skupštini već narednog mjeseca, a za koje su postojale poteškoće godinama unatrag.

Upiti Moorea odnosili su se i na ekonomsku situaciju u Distriktu, realizovanje krupnih kapitalnih projekata, pitanja u vezi s vodosnabdijevanjem, zaobilaznicu oko Brčkog, centar za upravljanje čvrstim otpadom, opremanje industrijske zone i druge slične projekte na kojima je potrebno užurbano raditi.

"Ako uspijemo razriješiti ova ključna pitanja onda ćemo zasigurno smanjiti i osjećaj percepcije korumpiranosti Distrikta", istakao je gradonačelnik Domić.

O saradnji i odnosu s entitetskim vlastima je također bilo govora, te infrastrukturnim projektima, naprimjer južni tok plinovoda kao i snabdijevanje električnom energijom iz RS.

Na upite o tome kakvo je realno viđenje Distrikta u budućnosti, gradonačelnik je odgovorio da je prije svega potrebno razriješiti neke ključne segmente u administraciji. To se naročito odnosi na javne nabavke, upravljane javnom imovinom, ljudskim resursima i finansijama te pravna zaštita Brčkog.

Moore je na kraju zahvalio gradonačelniku na izdvojenom vremenu i prijemu te mu je u znak zahvalnosti poklonio svoju knjigu pod nazivom "Izgradnja mira u praksi".