Problem „plavog dizela“ rješavat će entitetske vlade

26.11.2012. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH jednoglasno je danas donio zaključak kojim se vlade entiteta zadužuju da riješe pitanje u vezi sa takozvanim „plavim dizelom“ što je u skladu s pismom namjere Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i političkim dogovorom unutar BiH.

Image for news

Članovi UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH zbog toga se danas nisu izjašnjavali o tri prijedloga izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koji su bili na dnevnom redu, a tiču se uvođenja „plavog dizela“. Naglašeno je da će vlade entiteta na unificiran način riješiti problem poljoprivrednih gazdinstava i preduzeća na koje bi se odnosila odluka u vezi s uvođenjem „plavog dizela“.

Na sjednici upravnog odbora danas nije donesena odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period oktobar–decembar 2012. godine. Zaključeno je da je neophodno popuniti Jedinicu za krajnju potrošnju UO UIO, te da se očekuje da Vlada FBiH što prije kandiduje svog predstavnika. Članovi UO UIO naglasili su da je neophodno nastaviti razgovore o koeficijentima kad je u pitanju Brčko distrikt BiH, te da ovdje mora biti uključen i Ured visokog predstavnika (OHR).

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH predviđeno je da se mandat pomoćnicima direktora UIO ograniči na četiri godine.

Članovi UO UIO nisu se danas izjašnjavali o dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, nego je zadužena ekspertna grupa da za iduću sjednicu predloži jedinstveno zakonsko rješenje.

2012-11-26-Sjednica_UO_Uprave_za_indirektno_oporezivanje-2

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija insistirao je na dodatnim uštedama u UIO, dok je predsjedavajući UO Uprave i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić naglasio da je budžet UIO ove godine umanjen za 900.000 KM i to najvećim dijelom na materijalnim troškovima.

Na sjednici UO razgovarano je i o propisima koje je uveo menadžment UIO u vezi s uvozom robe iz Azije čemu su se usprotivili uvoznici, kao i privredne komore. Direktor UIO Miro Džakula kazao je da su ove mjere način da se uvede red i spriječe zloupotrebe kod uvoza tekstila, a, i pored iznesenih primjedbi, istaknuto je da UO nema nadležnost da utiče na operativne aktivnosti menadžmenta, ali je data podrška u borbi protiv poreznih i carinskih zloupotreba.

Izjašnjavanje o pravilniku o unutrašnjoj organizaciji UIO odgođeno je za narednu sjednicu jer je bilo primjedbi koje treba otkloniti.

Nakon redovne 127. sjednice UO UIO održana je i tematska sjednica u vezi s izvještajem koji je napravila tehnička misija MMF-a u oblasti porezne politike, te je zaključeno da UIO u roku od 60 dana dostavi plan realizacije mjera koje bi trebalo preduzeti.