Pripravnici sljedeće sedmice na radnim mjestima

18. 11. 2013. Danas je u Omladinskom domu u Brčkom održan sastanak sa 210 pripravnika  koji će u ponedjeljak, 25. novembra, početi sa odrađivanjem pripravničkog staža u organima  javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH.

Image for news

2013-11-18-Pripravnici_od-ponedeljka-na_poslu-2

Ovim mladim ljudima podršku i riječi ohrabrenja tom prilikom iskazali su gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i njegov zamjenik Esed Kadrić.

"Danas su se okupili kako bi dobili posljednja uputstva za početak ciklusa odrađivanja pripravničkog staža. Iako je potrošeno nešto više vremena od planiranog u realizovanju ovog programa ipak se stiglo na vrijeme", istakao je gradonačelnik Domić.

Prema njegovim riječima, za ovogodišnji angažman pripravnika izdvojeno je oko tri miliona konvertibilnih maraka, a u narednoj godini će se nastojati intenzivnije raditi na programu trajnog zapošljavanja mladih ljudi.

„Analizirajući zapošljavanje pripravnika uočili smo da nemamo dobar krajnji učinak jer oni, nakon odrađenog jednogodišnjeg pripravničkog staža, opet ostaju bez posla. Stoga ćemo, u narednoj godini, sve manje koristiti program pripravničkog staža, a već smo počeli da izrađujemo i mjere za podsticaj trajnog zapošljavanja“, naglasio je gradonačelnik Domić.

Zadovoljstvo prilikom zaposlenja iskazali su i budući pripravnici koji su istakli da se nadaju dobrom radnom angažmanu te sticanju potrebnog radnog iskustva kao i da će nakon toga  pronaći načine da dobiju i stalni posao.