Prijem za učesnike 15. Evropske smotre srpskog folklora


23.5.2010. godine. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić upriličio je prijem u gradskoj Vijećnici za predstavnike svih 29 kulturno-umjetničkih društava iz srpke dijaspore, koja su nastupala na 15. evropskoj smotri srpskog folklora. Pozdravljajući prisutne gradonačelnik Pajić je rekao da je prijatno iznenađen tolikom mladošću, entuzijazmom i profesionalizmom u amaterskom djelovanju svih kulturno-umjetničkih društava koji su gostovali u Brčkom. „Na osnovu toga se nameće zaključak da je budućnost srpskog naroda vrlo svijetla i da na pravi način predstavlja svoj narod širom svijeta i pokazuje istinske odlike tog naroda, njegovog bogatstva kulture i tradicije“, istakao je dr. Pajić.

Image for news
„Vašim umjetničkim dostignućima koje ste ovde pokazali postali smo svjesni koji su potencijali srpskog naroda“, naglasio je gradonačelnik Brčko distrikta i dodao „ova manifestacija je i nama u Brčkom otvorila oči da na jedan drugačiji način sagledamo ono što nas očekuje u budućnosti“. On je pozvao sve goste da zajedno s domaćinima prisustvuju koncertu grupe „Legende“ kako bi produžili druženje u Brčkom.

Pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Republike Srbije Vukman Krivokuća se zahvalio gradonačelniku i građanima Brčkog na gostoprimstvu i poklonio gradonačelniku majicu s porukom Ministarstva kojeg predstavlja „Srbija je vaša kuća“ i zastavu Republike Srbije.  Predstavnici saveza Srba iz Rumunije, Njemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Švicarske i dr. zemalja Evrope, kao i Saveza amatera Srbije, koji ima 400.000 članova, zahvalili su se domaćinima na toplom prijemu u Brčkom, „Baštinaru“ na dobroj organizaciji najveće manifestacije koja okuplja Srbe u rasejanju u Evropi, te Ministarstvu za dijasporu Srbije i vladama Brčko distrikta i Republike Srpske na pomoći u realizaciji ovog događaja. Oni su izrazili nadu da će prezentacija srpske kulture i baštine doprinijeti stvaranju bolje atmosfere i međusobnih odnosa u Brčkom.

2010-05-23-SmotraSrpskogFolklora-2

Predsjedavajući Savjeta Smotre evropskog folklora srpske dijaspore Mićo Ćetković je pohvalio organizaciju 15. smotre i rekao da je ona možda i najbolja dosada i izrazio zadovoljstvo što se ona održava baš u Brčko distriktu u kojem žive i drugi narodi zajedno sa Srbima.

U ime ovogodišnjeg organizatora Smotre „Baštinara“ iz Brčkog prisutne je pozdravio njegov predsjednik Petar Vasić koji se zahvalio Savjetu Smotre što je takvom malom udruženju povjerio organizaciju ovako velike manifestacije i rekao „ponosni smo što ste nam osvjetlali srpski obraz u Brčko distriktu, pa i u cijeloj BiH“. On je istakao da je bilo pokušaja da se ova manifestacija ospori i osujeti, ali „vi ste svojim ponašanjem i nastupima sve to demantovali“, zaključio je g. Vasić.

Gradonačelnik Dragan Pajić je svim gostima u Vijećnici poklonio promotivni materijal Brčko distrikta BiH da bi se o ovoj specifičnoj lokalnoj zajednici više znalo u zemljama širom Evrope.

Sve sadržaje 15. evropske smotre srpskog folklora pratile su brojne novinarske ekipe iz BiH i zemalja iz kojih su došli njeni učesnici.